Revija Reporter
Svet

Avstrijci sanjajo, da bodo sredi maja že zagnali svoj turizem

Reporter, STA

8. apr. 2020 17:14 Osveženo: 17:19 / 08. 4. 2020

Deli na:

Vrbsko jezero na avstrijskem Koroškem je eden biserov avstrijskega turizma.

Wikimedia

Avstrijsko gostinsko, nastanitveno in prostočasno dejavnost, ki se je ustavila zaradi širjenja novega koronavirusa, bi lahko postopoma zagnali od sredine maja naprej. Bo pa pred tem nujno do konca aprila oceniti število obolelih za covidom-19, je danes dejala avstrijska ministrica za turizem Elisabeth Köstinger.

O konkretnih ukrepih bo tako več znanega do konca meseca. "Dokler ne bo cepiva, s katerim se bomo lahko zoperstavili virusu, bomo morali uvesti nova pravila obnašanja," je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA dejala ministrica.

Avstrijce je pozvala, naj letos dopustujejo v Avstriji. Zaenkrat ni jasno, do kdaj bodo veljala trenutne omejitve pri potovanjih in kdaj se bodo tako lahko številni, ki so potovali po tujini, vrnili v Avstrijo.

V panogi še vedno vlada negotovost. Kot je za APA dejal Georg Mössler, ki ima več kampov in restavracij v Döbriachu ob Miljskem jezeru na Koroškem, ga je vladna napoved sicer nekoliko pomirila, bi si pa želel, čeprav se zaveda, da je to v tem trenutku težko, več jasnosti, kakšna bodo pravila za prihod gostov. Tako bi lahko med drugim zaposlene seznanil s tem, kakšna bo njihova prihodnost: "Če bodo omejitve gibanja veljale prek poletja, bo lahko delala le tretjina toliko osebja kot lani."

V Mösslerjevih kampih sicer okoli 90 odstotkov gostov prihaja iz tujine. Trenutno je stanje rezervacij zahvaljujoč ugodnim pogojem ob stornaciji in visokemu deležu stalnih gostov "še dobro", pravi, ocenjuje pa, da bo upad prihodka 80- do 85-odstoten, če se ne bo povečal delež domačih gostov, ki bodo kampirali dlje časa.

Bernd Querfeldt, ki ima na Dunaju kavarne Landtmann in Cafe Wien, je za APA glede vladnih načrtov dejal, da čaka gastronomijo velik preizkus. "Osredotočamo se na 15. maj in razmišljamo o tem, kako se bo do takrat spremenil svet gastronomije - ne samo, kar se tiče ohranjanja medsebojne razdalje ali zaščitnih mask," je povedal in dodal, da nihče ne more oceniti, kako bo z željo ljudi po normalnem in svobodnem življenju in potrošnji na eni strani strani ter njihovimi ekonomskimi težavami ob morebitnem skrajšanju delovnega časa ali izgubi zaposlitve na drugi strani.

Querfeldt je izpostavil tudi pričakovanja ljudi glede higiene - ali se bodo še odločali za postrežbo ali pa bo več jemanja hrane in pijače s sabo, kot je primer na Kitajskem - ter zasedenost zmogljivosti in cen, saj so imeli lokali veliko mednarodnih gostov, ob umanjkanju teh pa bi lahko prišlo do znižanja cen.

V Avstriji sicer 75 odstotkov turističnih nočitev ustvarijo tuji gostje, turizem ustvari okoli 16 odstotkov avstrijskega bruto domačega proizvoda. Avstrijska vlada je zaradi epidemije koronavirusa sprejela več ukrepov za pomoč gospodarstvu in v okviru tega tudi turizmu, poroča APA.