atene saharski pesek Svet24.si

Atene je pogoltnila oranžna meglica saharske ...

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Avstrijci na referendumu odločno za obvezno služenje vojske

Deli na:
Avstrijci na referendumu odločno za obvezno služenje vojske

Foto: Reuters

Prvi referendum na zvezni ravni v Avstriji doslej je očitno prinesel odločitev, da se obvezno služenje vojaškega roka ohrani. Volivci so se glede na vzporedne volitve, izide katerih objavlja avstrijska tiskovna agencija APA, prepričljivo - z okoli 60-odstotno večino - izrekli proti uvedbi poklicne vojske. Udeležba je bila več kot 50-odstotna.

Kot piše APA, predstavlja izid referenduma velik poraz za vladajoče socialdemokrate (SPÖ) kanclerja Wernerja Faymanna, stranko Zelenih in pa tudi avstrijski bulvarski tisk, ki so se vsi odločno postavili za uvedbo poklicne vojske. Iz vrst SPÖ med drugim prihaja tudi obrambni minister Norbert Darabos.

Ta naj bi po pisanju APA takoj po objavi prvih izidov danes popoldne pobegnil pred novinarji, ki so ga zasuli z vprašanji, ko so ga zagledali v uradu kanclerja.

Kot sicer piše APA, je bila podpora obveznemu služenju vojaškega roka v praktično vseh zveznih deželah med 60 in 70 odstotki. Edina izjema je bilo Gradiščansko, za prestolnico Dunaj pa še ni rezultatov. Najodločneje proti poklicni vojski so se izrekli v deželah Predarlsko in Štajerska.

Volilno udeležbo APA označuje kot presenetljivo visoko. Najvišja, skoraj 60-odstotna, je bila v Spodnji Avstriji, najnižja pa na Dunaju, kjer naj bi svoj glas oddalo manj kot 40 odstotkov volilnih upravičencev.



Volišča so bila danes odprta za slabega 6,4 milijona volilnih upravičencev. Večinoma so se odprla med 7. in 8. uro zjutraj, mnoga pa so se zaprla že opoldne. Še zadnja so svoja vrata zaprla ob 17. uri in takrat je bilo tudi dovoljeno objaviti izide.

Avstrijska notranja ministrica Johanna Mikl-Leitner naj bi sicer prve rezultate razglasila ob 19.30, končni pa naj bi bili znani v ponedeljek popoldan.

Današnji referendum je predstavljal vrhunec dve leti trajajočega spora med vladno SPÖ in ljudsko stranko (ÖVP). SPÖ podpira uvedbo poklicne vojske in je v kampanji skušala predvsem očrniti sedanjo vojsko, ÖVP pa je izpostavljala strahove, da bo odprava obveznega služenja vojaškega roka poslabšala pomoč vojske med naravnimi katastrofami in drugimi nesrečami.

Obrambni minister Darabos je med argumenti za uvedbo poklicne vojske navedel, da država v luči potencialnih groženj ne potrebuje več množične vojske, ampak nek pametnejši sistem, ki bo nasledil obvezno služenje vojaškega roka.