Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Avstrija v trgovinah zapovedala maske tipa FFP2

Deli na:
Avstrija v trgovinah zapovedala maske tipa FFP2

FFP2 maska - Foto: Profimedia

Avstrijci morajo od ponedeljka v trgovinah in javnem prometu nositi zaščitne maske tipa FFP2. Povpraševanje po njih je veliko. Večina trgovin se je dobro založila in ta teden ponudila ugodne akcijske cene. Za revnejše in socialno ogrožene pa je vlada omogočila brezplačni dostop do mask z višjo stopnjo zaščite.

Če so maske FFP2 še pred enim tednom v avstrijskih trgovinah stale v povprečju od dva do osem evrov, so jih ta teden trgovine prodajale po akcijski ceni po manj kot evro, najcenejše so bile celo 50 centov.

Prepoved vstopa v trgovino brez primerne maske bo od ponedeljka različno strogo upoštevana, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Iz verige trgovin Spar so za APA sporočili, da bodo stranke le prijazno opozarjali na novi ukrep. Medtem so pri Rewe napovedali bolj strog nadzor, saj v trgovino ne bodo spustili oseb, ki ne bodo imele primerne maske.

Iz trgovinskih verig so za APA še potrdili, da so opazili veliko povpraševanje po teh maskah, ob tem pa so zagotovili, da jih imajo dovolj na zalogi.

Medtem so danes po državi začeli tudi dostavljati in deliti brezplačne maske FFP2 za socialno ogrožene. V prvi fazi je vojska pomagala pri dostavi okoli 52.000 mask ustanovam, ki se ukvarjajo z brezdomci. Še milijon mask pa bodo v soboto dostavili organizacijam, ki revnejšim in socialno ogroženim razdeljujejo hrano. Prihodnji teden bodo maske dobili tudi vsi starejši od 65 let.

Ministrstvo za zdravje je dalo sicer na voljo še dodatnih deset milijonov mask za dežele, ki jih bodo lahko razdelile naprej, še piše APA.