Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

To so slovenske občine, kjer ljudem delijo zaščitne maske

Deli na:
To so slovenske občine, kjer ljudem delijo zaščitne maske

Koronavirus - Foto: Nataša Juhnov

Med lokalnimi skupnostmi, kjer so se te dni odločili za razdelitev zaščitnih mask, so tudi občine Lenart, Starše in Podčetrtek. V prvi so se za šivanje pralnih mask dogovorili z dvema domačima podjetjema, v Staršah pa so maske šivale članice občinskega društva Ajda, ki so tudi dale pobudo za akcijo. V Podčetrtku so maske kupili.

Kot je pojasnil lenarški župan Janez Kramberger, so pripadniki civilne zaščite doslej razdelili več kot 3000 pralnih mask in mask za enkratno uporabo, ki jih te dni pospešeno šivajo v podjetjih Lambo in Casper.

Občina Lenart, v kateri so edine tri primere okužbe z novim koronavirusom zabeležili že pred časom, bo tako lahko pralne maske zagotovila vsem občanom, saj pričakujejo še donacijo 1000 mask iz Ljubljene. Do sredine tedna bi že lahko razdelili dovolj mask za vse.

"Pri razdeljevanju nam bodo pomagali svetnice in svetniki krajevnih skupnosti Lenart in Voličina ter občinski svetniki, ki jim bo to dopuščal čas. Zaščitno masko bo možno dvigniti tudi osebno v občinski avli," je pojasnil Kramberger.

Župan Starš Bojan Kirbiš pa je z veseljem sprejel pobudo društva Ajda, da bi njihove članice skupaj s prostovoljci šivale maske. V dogovoru s predsednico društva Janjo Golob jih je sprva naročil 2000, da bi zaščitili vse občane, pa je nato dodatno naročil še 2500 mask pri zunanjemu izvajalcu. Stroške materiala bo pokrila občina.



Ob tem so od uprave za zaščito in reševanje prejeli 350 mask za enkratno uporabo, nabavili so tudi zaščitne rokavice in razkužila. Del tega so razdelili najbolj ranljivim skupinam, poštnima poslovalnicama, trgovinam, bencinski črpalki, pogrebnemu podjetju, veterinarski ambulanti in prostovoljnim gasilskim društvom. Nekaj opreme je za svoje delovanje prejel tudi občinski štab civilne zaščite.

Do konca tedna so v Staršah razdelili 4500 mask in približno 120 paketov humanitarne pomoči, za katere skrbijo člani društva prijateljev mladine ter krajevni organizaciji Rdečega križa v Staršah in Marjeti na Dravskem polju.

Občina Podčetrtek je za vsako gospodinjstvo zagotovila do dve zaščitni maski. Če se bodo pokazale dodatne potrebe, bodo kupili še dodatno količino mask, ki jih bodo ponovno delili v soboto.

Občane, ki sami ne morejo prevzeti zaščitnih mask, pa je občina pozvala, naj pokličejo lokalno gasilsko društvo, ki bo poskrbelo za dostavo zaščitnih mask na dom.