kerc 3 Odkrito.si

Življenje slovenskega igralca daleč od oči ...

pizama1 Svet24.si

Boštjan Gorenc - Pižama o svojem hujšanju

molk Svet24.si

Tedenski horoskop: Dialoga ni in ga žal še ne bo...

bitenc Svet24.si

Umrl je legendarni igralec Demeter Bitenc

liam payne Najstnica.si

Liam Payne tokrat prestavlja latino sodelovanje

Barbara Imperl Njena.si

Barbara s Kmetije: Sedaj počne to!

erika fabjan Njena.si

Konec ljubezni za slovensko športnico

Svet

Avstrija bo nošnjo burke, nikaba ali maske kaznovala s 150 evri

Deli na:
Avstrija bo nošnjo burke, nikaba ali maske kaznovala s 150 evri

Foto: Profimedia

Kdor bo imel v Avstriji od 1. oktobra naprej zakrit obraz, bodisi z burko bodisi z masko za zaščito dihal, bo moral plačati denarno kazen v višini 150 evrov.

Kdor pa se bo upiral pozivu, da razkrije svoj obraz, bo moral v spremstvu policije na postajo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Generalna direktorica za javno varnost Michaela Kardeis je zagotovila, da bodo strogo sledili črki zakona.

Tiskovni predstavnik policije pa je pojasnil, da bodo osebe, ki ne bodo razkrile obraza, odpeljali na policijsko postajo, kjer "lahko sledi tudi aretacija". Oseba mora nato policijsko postajo zapustiti z razkritim obratom, je dodal.

Maske za zaščito dihal, ki so sicer priljubljene pri turistih iz Azije, bodo dopuščali le, če oseba predloži zdravstveno potrdilo oziroma če oblasti izdajo opozorilo pred smogom ali drugimi nevarnimi snovmi, je še dejala Kardeisova.

Maske bodo dovoljene le ob pustnem času.

Alžirsko-francoski milijonar Rachid Nekkaz je po pisanju dpa sporočil, da bo prevzel denarne kazni za ženske, ki nosijo burko. Podjetnik na ta način že pomaga ženskam v Franciji, Belgiji, Švici in na Nizozemskem, kjer so burke popolnoma oziroma delno prepovedane. Za plačilo kazni in pravno pomoč je do sedaj namenil 300.000 evrov.

V Avstriji so maja sprejeli integracijski paket zakonov, ki med drugim uvajajo obvezno integracijsko leto, več tečajev nemškega jezika in tečajev vrednot, družbeno koristno delo za azilante, prepoved zakrivanja obraza v javnosti ter omejitve pri razdeljevanju Korana. Prav tako so predvideni ukrepi za tiste, ki tega ne bodo spoštovali. V skladu s paketom je standarizirani integracijski program začel veljati septembra, prepoved zakrivanja obraza v javnosti, kar so že poimenovali prepoved burke, pa od 1. oktobra.