901596_f168_dragonja_promet02t Svet24.si

Poklukar nakazal, da obmejnih muk junija letos še...

toplotna črpalka1 Svet24.si

Obljubljal toplotne črpalke, vzel pa le denar

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

jansa orban fb1 Reporter.si

Janša nima ugleda v Bruslju, on seže le do ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Avstralija je trgovcem z ljudmi plačala, da so ladjo z begunci vrnili v Indonezijo

Deli na:
Avstralija je trgovcem z ljudmi plačala, da so ladjo z begunci vrnili v Indonezijo

Foto: Reuters

Avstralski premier Tony Abbott danes ni hotel zanikati, da so avstralske oblasti tihotapcem z ljudmi plačale, da so ladjo s prosilci za azil vrnili v Indonezijo. Dejal je le, da bo vlada v Canberri storila vse v boju proti nezakonitemu priseljevanju, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V Indoneziji poteka preiskava, potem ko so kapitan in člani posadke ladje, na kateri je bilo 65 prosilcev za azil, ki so hoteli priti do Avstralije, povedali, da jim je uslužbenec avstralskih imigracijskih oblasti plačal 30.000 dolarjev (26.500 evrov), da ladjo vrnejo v Indonezijo.

Begunci iz Bangladeša, Mjanmara in Šri Lanke so nato do Indonezije prišli konec maja, potem ko je avstralska mornarica njihov čoln prestregla.

"Kratek odgovor je: Avstralska vlada bo naredila vse za ustavitev te zlobne trgovine (z ljudmi)," je odgovoril Abbott na radijski postaji 3AW, ko so ga večkrat vztrajno spraševali, ali držijo navedbe, da je tihotapcem plačal avstralski uslužbenec.

Kasneje je novinarjem dejal, da ne bo razkril nobenih podrobnosti o politiki vlade pri zaščiti meja, ker noče "posredno ali neposredno dati informacij tihotapcem ljudi".

Tiskovni predstavnik indonezijskega zunanjega ministrstva je v četrtek dejal, da bi bilo obžalovanja vredno, če bi se izkazalo, da so obtožbe resnične.

Kmalu po prihodu na oblast septembra leta 2013 je konservativna Abbottova vlada ob pomoči vojske sprožila operacijo, v kateri mornarica prestreže ladje z begunci in jih vrača na njihovo izhodišče, ki je večinoma Indonezija. Od decembra 2013 je do obal Avstralije prišel le en čoln s priseljenci, potem ko so pred tem prihajali skoraj vsakodnevno in je pri tem umrlo več sto ljudi. Canberra trdi, da njihova politika rešuje življenja.