stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Avstralci s strahom pričakujejo širjenje požarov v novem vročinskem valu

Deli na:
Avstralci s strahom pričakujejo širjenje požarov v novem vročinskem valu

Razmere mnogi opisujejo kot apokaliptične. Fotografijo so posneli v Novem Južnem Walesu. - Foto: Reuters

V Avstraliji, ki je še naprej v primežu uničujočih požarov, danes zaradi vročinskega vala pričakujejo novo poslabšanje razmer. Tamkajšnje oblasti opozarjajo, da so nekatera območja "šele na začetku" uničujoče krize ter prebivalce na ogroženih območjih pozivajo k evakuaciji, poročajo tuje tiskovne agencije.

V zvezni državi Viktorija so zaradi povečane nevarnosti požarov še za dva dni podaljšali izredne razmere. Premier te zvezne države Daniel Andrews je opozoril, da je zaradi visokih temperatur danes in v petek širjenje požarov zelo verjetno.

"Tega ne podcenjujemo. Izrednih razmer ne podaljšujemo zlahka. To smo storili, ker verjamemo, da bo rešilo življenja in to je nenazadnje najpomembnejše," je dejal po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Po navedbah oblasti v Viktoriji danes gori 23 požarov, plameni pa so zajeli domala celotni vzhod te zvezne države. Zgorelo je več kot 1,3 milijona hektarjev, uničenih je najmanj 244 domov, umrli so trije ljudje.


Na jugu Avstralije, v mestu Parndana na otoku Kangaroo, vojaki hodijo od vrat do vrat in prebivalce pozivajo, naj se umaknejo na varno. Požari so se namreč razširili, potem ko so se temperature dvignile nad 38 stopinj Celzija, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Poziv k evakuaciji sledi le 24 ur po tem, ko je policija evakuirala drugo otoško naselje Vivonne Bay, kjer naj bi požari goreli tudi v prihodnjih dneh.

Avstralija je lani zabeležila najtoplejše in najbolj suho leto, je medtem sporočil nacionalni meteorološki urad. "Leto 2019 je bilo v Avstraliji najtoplejše leto, povprečna temperatura v državi je bila 1,52 stopinje nad povprečjem," so sporočili.

Od septembra je v Avstraliji zgorelo več kot 10 milijonov hektarjev površin, požari so zahtevali 26 življenj in uničili več tisoč domov.