Thomas Matthew Crooks Svet24.si

Kdo je bil Thomas Matthew Crooks: Tiho je bil kot ...

kraja, tatvina, žepar Svet24.si

Oči na peclje, še posebno če je okoli vas več ...

900234_plenkovic_andrej Necenzurirano

Gospodarji Hrvaške v Sloveniji delajo to, kar ...

Andrej Voncina-fb Reporter.si

Bomba za vernike: razrešen in suspendiran ...

tadej pogacar Ekipa24.si

Hahaha! Pogačar objavil zmagoslavno fotografijo, ...

Vedran Mlikota Njena.si

Botri: 'Vinka' preganjala preteklost

poroka rupnik Ekipa24.si

Sanjska poroka slovenskega športnika, na njej pa ...

Svet

Assangea bodo izročili Švedski

Deli na:

Britansko vrhovno sodišče je danes potrdilo izročitev ustanovitelja WikiLeaksa Juliana Assangea Švedski, kjer je med drugim obtožen posilstva. Sodišče je namreč zavrnilo njegovo pritožbo na sklep o izročitvi. Assangeu tako preostane le, da se obrne še na Evropsko sodišče za človekove pravice, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Zahteva za izročitev Assangea je bila zakonito podana, zato je pritožba na sklep o izročitvi v skladu s tem zavrnjena," je sodišče danes pojasnilo svojo odločitev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Assangeu sicer preostane še, da se obrne na Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu. Vendar je po mnenju odvetnikov malo verjetno, da bi s tem korakom postopek izročitve za dlje časa ustavil, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Ustanovitelja WikiLeaksa so v Veliki Britaniji prijeli decembra 2010 na podlagi evropskega zapornega naloga, ki ga je izdala Švedska. Na Švedskem ga namreč želijo zaslišati zaradi obtožb dveh žensk o treh spolnih napadih in posilstvu, ki naj bi jih zagrešil v Stockholmu.


Assange, ki je po rodu iz Avstralije, ostro zavrača obtožbe in trdi, da so bili spolni odnosi z obema sporazumni. Po njegovem mnenju so obtožbe na njegov račun politično vzpodbujene in povezane z objavami na WikiLeaksu.

Britansko pravosodje je zeleno luč za njegov odhod na Švedsko prižgalo 24. februarja 2011, nakar se je Assange obrnil na britansko vrhovno sodišče, ki je obravnavo njegove pritožbe začelo 1. februarja letos, vendar s pritožbo ni uspel.

Assange je sicer povzročil pravi vihar z objavo ameriških diplomatskih depeš na spletni strani WikiLeaks. Te med drugim razkrivajo podrobnosti ameriške vojne proti terorizmu, odnose med velesilami ter pikantne podrobnosti o posameznih politikih.

Zato se Assange boji, da bi ga Švedska izročila ZDA, kjer bi lahko odgovarjal zaradi spornih objav WikiLeaksa.