stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Dobili so ga! Assange bo izročen Švedski, ki ga obtožuje posilstva

Deli na:
Dobili so ga! Assange bo izročen Švedski, ki ga obtožuje posilstva

Foto: Reuters

Višje sodišče v Londonu je danes v okviru prizivnega postopka potrdilo predhodno odločitev britanskega sodišča o izročitvi ustanovitelja spletne strani WikiLeaks Juliana Assangea Švedski. Slednja njegovo izročitev zahteva zaradi obtožb posilstva in spolnega napada, poročajo tuje tiskovne agencije.

Sodnika višjega sodišča sta v svoji razsodbi ovrgla argumente obrambe, da je zahteva po izročitvi 40-letnega Avstralca Švedski "nepravična in v nasprotju z zakonom". S tem sta zavrnila Assangeovo pritožbo na odločitev o izročitvi, ki jo je nižjestopenjsko britansko sodišče sprejelo februarja.

Assangeu preostane možnost pritožbe na vrhovnem sodišču, v nasprotnem primeru pa ga lahko britanske oblasti izročijo Švedski v roku dveh tednov. Vrhovno sodišče lahko dovoli vložitev pritožbe le pod določenimi pogoji, in sicer če ta zadeva pravno vprašanje javnega interesa, poroča francoska tiskovna agencija AFP.
 
Avstralca so v Veliki Britaniji prijeli decembra lani na podlagi evropskega zapornega naloga, ki ga je izdala Švedska. Na Švedskem ga želijo zaslišati zaradi obtožb dveh žensk o treh spolnih napadih in posilstvu, ki naj bi jih zagrešil avgusta lani v Stockholmu.
 
Kot je v prizivnem postopku trdil Assange, je bil zaporni nalog, na podlagi katerega so ga prijeli, neveljaven, ker ga je izdal tožilec in ne sodišče. Višje sodišče je njegovo trditev zavrnilo, prav tako tudi argument, da naj dejanja spolnega napada, kot jih opisujeta domnevni žrtvi, glede na britansko zakonodajo ne bi ustrezala merilom za kaznivo dejanje, poroča AFP.
 
Assange, ki je od aretacije v hišnem priporu, poleg tega trdi, da bi mu bile z izročitvijo kršene človekove pravice, poleg tega pa naj bi bile obtožbe proti njemu politično motivirane.
 
Švedski odvetnik njegovih domnevnih žrtev Claes Borgström je današnjo odločitev britanskega sodišča označil za pričakovano. Kot je prepričan, bo odločitev tudi v primeru pritožbe na vrhovnem sodišču ostala enaka, prišlo bo zgolj do vnovične zakasnitve izročitve. Tudi Assangeovega švedskega odvetnika Bjorna Hurtiga odločitev sodišča ni presenetila, poroča nemška tiskovna agencija dpa.
 
Assange je lani povzročil pravi vihar z objavo ameriških diplomatskih depeš na spletni strani WikiLeaks, ki med drugim razkrivajo podrobnosti ameriške vojne proti terorizmu in odnose med velesilami ter pikantne podrobnosti o posameznih politikih. Zato se boji, da bi ga Švedska izročila ZDA, kjer bi lahko odgovarjal zaradi objav WikiLeaksa.