svetloba Dobra karma

Covid 19: veliki načrt teme se je obrnil proti ...

Vili Resnik Svet24.si

Vili Resnik: O otrocih sploh ni bilo govora

janez jansa otocec bobo Reporter.si

Razkurjeni Janša je usekal mimo: na Twitterju je ...

nijz, Nacionalni inštitut za javno zdravje Svet24.si

Ste od NIJZ prejeli rezultat testiranja na ...

foto bavčar uniforma Necenzurirano

Bili smo komunisti #kolumna

Arnold Schwarzenegger Odkrito.si

Terminator ima dve novi zaklopki

Boštjan Romih Njena.si

Ambienti ostali brez Boštjana Romiha, razlog pa ...

Svet

Armenija trdi, da je Turčija sestrelila njeno bojno letalo

Deli na:
Armenija trdi, da je Turčija sestrelila njeno bojno letalo

Foto: Reuters

Armenske oblasti so danes sporočile, da je turški lovec F-16, ki je vzletel iz Azerbajdžana, sestrelil armensko bojno letalo SU-25. Pilot je umrl. Turčija je to že zanikala. Do domnevne sestrelitve armenskega letala je prišlo v času spopadov med Armenijo in Azerbajdžanom v Gorskem Karabahu.

"Turško bojno letalo F-16, ki je vzletelo z azerbajdžanskega ozemlja, je v armenskem zračnem prostoru sestrelilo armensko letalo SU-25," je po pisanju armenske tiskovne agencije Armenpress na Facebooku zapisalo armensko obrambno ministrstvo. Dodali so, da je "armenski pilot junaško umrl".

Turčija je že zavrnila te navedbe. "Trditev, da je Turčija sestrelila armenskega lovca, je povsem neresnična," je povedal svetovalec turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana za odnose z mediji Fahrettin Altun. "Armenija se mora umakniti z območij, ki jih okupira, namesto da se zateka k poceni propagandnim trikom," je dodal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.


Pred tem je sicer sporočil, da "je Turčija popolnoma zavezana pomoči Azerbajdžanu, da znova zavzame svoja okupirana območja". "Naj ne bo dvoma, da bo svet slišal naše rjovenje, če bo Azerbajdžan deležen najmanjše nepravičnosti v okviru mednarodnega prava," je na Twitterju zapisal Altun.

V Gorskem Karabahu od nedelje potekajo spopadi med armensko in azerbajdžansko vojsko. Obe državi sta tudi razglasili vojne razmere. Mednarodna skupnost je že zahtevala takojšnjo prekinitev spopadov in začetek pogajanj. Po zadnjih podatkih je v spopadih v Gorskem Karabahu umrlo 98 ljudi, od tega 14 civilistov.

Spor glede Gorskega Karabaha, ki si ga lastita tako Armenija kot Azerbajdžan, sega v 90. leta prejšnjega stoletja, v čas razpada Sovjetske zveze. Gorski Karabah, ki ima približno 145.000 prebivalcev, je pod nadzorom Armenije, mednarodnopravno pa je del Azerbajdžana.

Loading...