podgane Svet24.si

Zaradi podgan na tisoče domov ostalo brez ...

galunic1 Svet24.si

Mario Galunič: »Potrpežljivo bom čakal na vsa ...

radiator, denar Svet24.si

Počivalšek ne želi posegati na trg energentov, ...

bojan pozar-pl Reporter.si

Propadli politik Bojan Požar sedi na dobrem ...

andrej vizjak Necenzurirano

Vse afere in sporni posli ministra Vizjaka

Tilen Brglez Njena.si

Kmetija: Tilen po šovu znova ves divji

spolno nadlegovanje Ekipa24.si

OBSOJEN! Nekdanji nogometaš Olimpije obsojen, ker...

Svet

V aferi, ki je odnesla kanzlerja Kurza, aretirana anketarka

Deli na:
V aferi, ki je odnesla kanzlerja Kurza, aretirana anketarka

Avstrijski kancler Sebastian Kurz. - Foto: Bobo

V aferi, ki je s položaja avstrijskega kanclerja odnesla Sebastiana Kurza, naj bi danes zjutraj po informacijah časnika Die Presse aretirali raziskovalko javnega mnenja Sabine Beinschab zaradi suma uničenja dokazov. Tik pred hišnimi preiskavi prejšnji teden naj bi namreč zbrisala trdi disk svojega računalnika.

Tožilstvo, pristojno za preiskavo korupcije, najnovejšega razvoja dogodkov ni želelo komentirati. Tudi odvetnica osumljene zaenkrat ni bila dosegljiva, še poroča Die Presse.

V Avstriji je prejšnji teden izbruhnila afera zaradi suma uporabe proračunskega denarja in vpliva, da bi predhodnika Kurza na čelu Avstrijske ljudske stranke (ÖVP) Reinholda Mitterlehnerja predstavili v slabi luči in tako Kurzu tlakovali pot na čelo ÖVP. Med letoma 2016 in 2018 naj bi ozek krog Kurzevih zaupnikov naročal javnomnenjske raziskave, ki so kazale na občutnejši padec priljubljenosti ÖVP kot druge javnomnenjske raziskave.

Med osumljenimi je tudi Kurz, ki vse očitke zavrača. Kljub temu se je v soboto odločil za odstop, na čelu vlade ga je nasledil Alexander Schallenberg.

Krog osumljenih v okviru afere je velik. Med drugim preiskujejo Kurzeve najožje zaupnike, med njimi proti nekdanjo ministrico za družino Sophie Karmasin in nekdanjega vodjo kabineta pri finančnem ministrstvu Thomasa Schmida. Beinschabovi, nekdanji asistentki Karmasinove, sicer tudi očitajo, da je prirejala javnomnenjske raziskave, ki so jih nato objavljali v časniku Österreich.

Loading...