bencin Svet24.si

Znane so nove cene goriv: So dosegle rekord, ali ...

jasna kuljaj Svet24.si

FOTO: Kje dopustujejo slovenski estradniki?

Jaša jenull Necenzurirano

Kaj bo Jaša Jenull rekel ob izbiri šefa ...

pirc musar ms Reporter.si

Kako sta obogatela Nataša Pirc Musar in njen mož...

stuttgart Ekipa24.si

Slovenec se seli k nekdanjemu prvaku bundeslige: ...

Omar Naber Odkrito.si

Omar Naber - Letos se mu bo zgodilo nekaj ...

Adam Delius Ekipa24.si

Oglasil se je Delius! Tu je novi trener in njegova...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Arabci prepričujejo Ruse, naj ne ovirajo reševanja krize v Siriji

Deli na:

Posebni odposlanec ZN in Arabske lige za Sirijo Kofi Annan bo danes obiskal Damask, kjer naj bi se srečal tudi s sirskim predsednikom Bašarjem al Asadom. Sirija bo tudi osredja tema današnjih pogovorov zunanjega ministra Rusije Sergeja Lavrova in Arabske lige v egiptovski prestolnici Kairo.

Da se bo Annan srečal z al Asadom, je v petek zvečer potrdil generalni sekretar ZN Ban Ki Moon. Annana bo sicer spremljal tudi njegov namestnik, nekdanji palestinski zunanji minister Nase al Kidva.

Annan je dva dni pred odhodom v Damask sirsko opozicijo pozval, naj sodeluje pri reševanju krize v državi, ki jo protesti proti režimu predsednika Bašarja al Asada pretresajo od marca lani. Obenem je nekdanji generalni sekretar Združenih narodov poudaril, da mora biti končna rešitev politični dogovor.

Za rešitev krize v Siriji, kjer je v nasilju al Asadu zvestih sil nad protirežimiskimi protestniki umrlo že več tisoč ljudi, si prizadeva celotna mednarodna skupnost. Zunanji ministri Arabske lige se bodo tako v Kairu sestali z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom.

Rusija velja za zaveznico al Asada in je doslej v Varnostnem svetu ZN skupaj s Kitajsko z vetom preprečila glasovanje o resoluciji o Siriji. Številne države so medtem al Asada že večkrat pozvale k odstopu.

V nasilju v Siriji, ki je izbruhnilo marca lani, je po zadnjih podatkih mrlo skoraj 8500 ljudi, večinoma civilistov. V zadnjem mesecu je bilo tarča najhujših napadov mesto Homs, ki ga je v sredo obiskala tudi generalna podsekretarka ZN za humanitarne zadeve Valerie Amos z delegacijo sirskega Rdečega polmeseca.