nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Apple skriva rezultate prodaje pametnih ur, vrednost delnic pada

Deli na:
Apple skriva rezultate prodaje pametnih ur, vrednost delnic pada

Foto: Reuters

Ameriški računalniški velikan Apple je v drugem četrtletju letos uspel povečati dobiček in prihodke v primerjavi z enakim četrtletjem lani, vendar pa so se mu delnice opazno pocenile, ker ni objavil rezultatov prodaje pametnih ur, ki so šle na trg letos aprila.

Apple je prihodke povečal za 33 odstotkov na 49,6 milijarde dolarjev, čisti dobiček pa je narasel za 38 odstotkov na 10,7 milijarde dolarjev. Dobiček na delnico znaša 1,85 dolarja, analitiki pa so v povprečju napovedovali 1,81 dolarja dobička na delnico in 49,2 milijarde dolarjev prihodkov.

Apple je začel aprila prodajati pametne ure, ki imajo podobne funkcije kot ostale prenosne komunikacijske naprave in vlagatelji so, kot kaže, pričakovali le rezultate o prodaji tega prvega novega proizvoda Appla po smrti ustanovitelja podjetja Steva Jobsa leta 2011.

Zanima jih, ali je Apple še vedno sposoben navdušiti z novimi proizvodi, kot mu je to uspevalo na primer z iphoni, in ker rezultati niso bili objavljeni, je sledilo razočaranje in avtomatični sklep, da je bila prodaja slabša od pričakovane.

Podjetje sicer trdi, da je prodaja presegla notranja pričakovanja, vendar to vlagateljev ne zanima, dokler sami ne vidijo številk. Podjetje je sicer objavilo rezultate po kategorijah, kamor spada tudi pametna ura in analitiki skušajo prerokovati, kakšna je bila prodaja, vendar pa je brez številk vse le eno samo ugibanje.

Podjetje skrivanje rezultatov prodaje pametnih ur utemeljuje s tem, da bi naj potem konkurenca izkoristila te številke za nekaj. Kaj natančno, ni jasno.

Vlečni konj Appla ostaja iphone in podjetje je, kot kaže, z izdajo novih modelov z večjim ekranom, kar je zahteval trg, zadel v polno. Prodaja iphonov je namreč navrgla 31,4 milijarde dolarjev prihodkov.

Apple jih je v minulem četrtletju prodal 47,5 milijona, kar je 35 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Od začetka prodaje Iphona 6 in Iphona 6 plus je minilo že devet mesecev, vendar povpraševanje ne upada.

Posebej dobro se iphoni sedaj prodajajo na Kitajskem, kjer je Apple z njimi ustvaril 13,2 milijarde dolarjev prihodkov.

Apple je napovedal, da bodo prihodki v tekočem četrtletju znašali med 49 do 51 milijard dolarjev. Delnice Appla so se po objavi rezultatov v podaljšanem borznem trgovanju pocenile za 8,67 dolarja oziroma 6,63 odstotka na 122,08 dolarja.