Revija Reporter
Svet

Vojna s Trumpom se New York Timesu splača

STA

4. maj. 2017 6:00 Osveženo: 10:02 / 09. 8. 2017

Deli na:

Ameriški časnik New York Times je v prvem četrtletju letos dodal 308.000 novih digitalnih naročnikov in pridelal dobiček v višini 13,2 milijona dolarjev.

Delnice časopisa, ki je med priljubljenimi tarčami predsednika Donalda Trumpa, so se zjutraj podražile za 11 odstotkov na 15,90 dolarja.

Delnice časopisa so v zadnjih 12 mesecih narasle za 28 odstotkov, glavni razlog pa je "vojna" s predsednikom Trumpom, ki New York Times redno opredeljuje kot lažne novice, potem pa brez težav daje intervjuje zanj. Trumpovi napadi na uveljavljene osrednje medije v ZDA, kot je New York Times, tem pomagajo, saj se število naročnikov viša.

New York Times je v prvem četrtletju lani, ko se je predsedniška predvolilna kampanja šele prav začela in Trump še ni bil tako oster, posloval z izgubo v višini 8,3 milijona dolarjev. Trumpove trditve o propadlem mediju, ki širi lažne novice in bo kmalu na bobnu, pa so okrepile naročniško bazo.

New York Times je skupaj z Washington Postom začel agresivno poročati o Trumpu in kot kaže, si vsi skupaj, namerno ali ne, pomagajo. Trump si s svojimi izjavami utrjuje podporo pri svoji bazi, večina drugih Američanov pa si prav zaradi napadov želi teh "lažnih" novic.

Prihodki od digitalnih naročnin so od prvega četrtletja lani skočili za 40 odstotkov, prihodki od digitalnih oglasov pa za 19 odstotkov. Prodaja tiskane izdaje sicer še vedno pada in prihodki od oglasov v tiskanih izdajah so se znižali za 18 odstotkov.

Dobiček na delnico je znašal osem centov, prilagojeni dobiček brez enkratnih stroškov in prihodkov pa 11 centov. Prihodki so se od lani povečali s 379,5 na 398,8 milijona dolarjev.