Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Apple predstavil iPad Mini in druge novotarije

Deli na:
Apple predstavil iPad Mini in druge novotarije

Foto: Reuters

Ameriški računalniški velikan Apple je včeraj predstavil novo, manjšo različico tabličnega računalnika Ipad. Tako imenovani Ipad mini predstavlja Applov vstop na trg nekoliko manjših tablic, na katerem trenutno vladajo Amazon, Samsung in Google, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na dotik občutljivi zaslon novega Ipada meri 7,9 palca (20 centimetrov), medtem ko diagonala izvirnega modela znaša 9,7 palca (24,6 centimetra). Njegova debelina znaša 7,2 milimetra, tehta 0,68 funta (okrog 0,3 kilograma).

Ipad mini je na voljo v črni ali beli barvi, s kamerama na prednji in zadnji strani, s podporo brezžičnim omrežjem Wi-fi in tudi omrežjem mobilne telefonije. Najzmogljivejši model bo imel 64 gigabajtov prostora za shranjevanje vsebin.

Applov višji podpredsednik za marketing Phil Schiller je ob predstavitvi pojasnil, da bodo prednaročila uporabnikov začeli sprejemati 26. oktobra, modele s podporo omrežjem Wi-fi pa bodo nato začeli dobavljati 2. novembra v ZDA in še okrog 30 držav v Evropi in Aziji.

Glavni izvršni direktor Appla Tim Cook je še dodal, da so v dveh letih in pol po predstavitvi prvega Ipada po vsem svetu prodali preko 100 milijonov ipadov.



Analitiki pričakujejo, da bo do konca leta prodal od pet do 10 milijonov manjših ipadov, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Apple je leta 2010 s prvim Ipadom povzročil razcvet trga tablic, a je vse do včeraj vztrajal pri izvorni 9,7-palčni diagonali, medtem ko so se njegovi tekmeci uspešno usmerili tudi v ponudbo manjših in cenejših modelov tablic.

Ameriški spletni trgovinski velikan Amazon je tako zelo uspešen s svojimi sedempalčnimi tablicami Kindle Fire, na trgu okrog sedempalčnih tablic nastopata tudi Samsungov Galaxy in Googlov Nexus 7.

Apple je novo različico Ipada predstavil le dober mesec po predstavitvi novega pametnega mobilnega telefona Iphone 5, poleg tega pa je danes predstavil tudi nadgradnjo svojega osnovnega Ipada ter nov, 13-palčni (33-centimetrski) model prenosnika Macbook Pro in nov model namiznega računalnika Imac.