Ajda Mlakar Dobra karma

Lepotica na televiziji očitno še ni rekla zadnje...

horoskop_zodiak_znaki Svet24.si

Horoskop za nedeljo, 7. junija

JANEZ-STUSEK-pl6 Reporter.si

Naključno razkritje, napačna kuverta in ...

ležeča Svet24.si

Borut Pahor: To nas skrbi, saj gre natančno tako,...

Necenzurirano prenos Necenzurirano

"Planet TV ne sme končati v Orbanovih rokah"

14_1000x1000 Odkrito.si

Tako je videti zabava, ko Ceca postane babica!

Lea Sirk - obrez!!! Njena.si

Imena otrok teh znanih Slovencev se preberejo ...

Svet

Apple in Google pomagata razvijalcem aplikacij za spremljanje okužb s koronavirusom

Deli na:
Apple in Google pomagata razvijalcem aplikacij za spremljanje okužb s koronavirusom

Foto: Reuters

Tehnološka velikana Apple in Google sta v sredo objavila skupno programsko opremo za pametne telefone, ki bo olajšala delo snovalcem aplikacij za spremljanje širjenja okužb z novim koronavirusom. Uporaba te opreme, ki jo je nestrpno čakalo najmanj 23 držav sveta, naj bi bila prostovoljna. Apple in Google zagotavljata, da bo zasebnost zaščitena.

Gre za vmesnik za programiranje aplikacij na osnovi tehnologije bluetooth, ki lahko zazna, ali je nekdo, ki jo ima naloženo na telefonu, blizu nekoga drugega s prav tako naloženo aplikacijo. Zamisel temelji na sodelovanju javnosti in odkritosti uporabnikov, ki bodo morali v posamezni aplikaciji navesti, ali so bili izpostavljeni koronavirusu.

Če javnost tega ne bo sprejela in ne bo sodelovala, potem aplikacije, ki nastajajo po svetu, ne bodo prinesle želenega učinka. Apple in Google zatrjujeta, da sta ravno zaradi pomislekov uporabila najsodobnejšo tehnologijo kodiranja. S tem želita javnost prepričati, da bo zasebnost uporabnikov zaščitena.

Doslej je nekaj podobnega skušalo uvesti že več držav po svetu, vendar je bilo preveč tehničnih problemov. Uporabljali so GPS tehnologijo, ki jo Apple in Google zavračata ravno zaradi varovanja zasebnosti.

V ZDA je aplikacijo za sledenje lokaciji med drugimi začela uporabljati Severna Dakota, a se je za zdaj vključilo le štiri odstotke prebivalcev. To je največ od vseh zveznih držav, a še vedno premalo, da bi bilo uporabno.

loading...
Loading...