900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

vladimir-tintor Njena.si

Zgodil se je preobrat, snema se 4. sezona Botrov

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Apple toži Izraelce, ki proizvajajo razvpito vohunsko opremo Pegasus

Deli na:
Apple toži Izraelce, ki proizvajajo razvpito vohunsko opremo Pegasus

Fotografija je simbolična - Foto: Profimedia

Ameriški tehnološki velikan Apple je v torek na zveznem sodišču v San Franciscu vložil tožbo proti izraelskemu proizvajalcu vohunske opreme Pegasus, podjetju NSO Group. S tožbo želi podjetju med drugim preprečiti uporabo Applove programske opreme, storitev ali naprav.

Julija je po svetu odjeknila novica, da so države z opremo Pegasus povezale več kot 50.000 telefonskih številk novinarjev, aktivistov in politikov iz več držav. Na seznamu je bilo med drugim 15.000 številk iz Mehike, med njimi domnevno tudi številni novinarji, ki so jih ubili mamilarski karteli.

"NSO Group je izvajal aktivnosti, ki so v nasprotju z interesi nacionalne varnosti in zunanje politike ZDA. Obstajajo dokazi, da so tuje vlade z vohunsko programsko opremo NSO Group merile na vladne uradnike, novinarje, poslovneže, aktiviste, akademike in diplomate," je v začetku novembra sporočilo ministrstvo za trgovino ZDA ob uvedbi sankcij proti podjetju NSO Group.

Apple v tožbi trdi, da je NSO Group amoralna skupina plačancev 21. stoletja, ki je ustvarila sodobno opremo za nadzor interneta, ki kliče po zlorabah. NSO sicer zagotavlja, da so ustvarili opremo za boj proti pedofilom in teroristom.

NSO je že leta 2019 tožil Facebook, ki trdi, da so preko WhatsAppa vohunili za novinarji, aktivisti in drugimi. Tožba se nadaljuje, NSO Group pa zaradi vseh težav trenutno beleži 500 milijonov dolarjev dolga.