sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

5081484663803_org_27a69d764a0b1739_1648464638000 Necenzurirano

Kaj druži železnice, podjetnika iz Rovt in ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

aretacija Ekipa24.si

Vklenjen v lisice! Policija po prometni nesreči ...

kmetijaa11 Njena.si

Kmetija: Novi tekmovalci vas bodo prikovali pred ...

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Anketa CNN: Trump še naprej vodi med republikanci

Deli na:
Anketa CNN: Trump še naprej vodi med republikanci

Foto: Reuters

Zadnja anketa ameriške televizije CNN ugotavlja, da Donald Trump ostaja v vodstvu med republikanskimi predsedniškimi kandidati, vendar pa mu je podpora po zadnjem soočenju na tej televiziji nekoliko upadla. Na drugo mesto se je v anketi uvrstila Carly Fiorina, po mnenju večine republikanskih volivcev zmagovalka soočenja na CNN.

Po anketi CNN Trumpa podpira 24 odstotkov republikanskih volivcev, kar je osem odstotkov manj kot v začetku meseca. Fiorino podpira 15 odstotkov, kar je 12 odstotkov več kot prej, na tretjem mestu pa je temnopolti zdravnik Ben Carson s 14 odstotki podpore, kar je pet odstotkov manj kot v začetku septembra.

Podpora je krepko poskočila tudi senatorju s Floride Marcu Rubiu, ki ima sedaj 11 odstotkov, v začetku meseca pa je imel le tri odstotke podpore med republikanskimi volivci. Šele na petem mestu je sedaj nekdanji guverner Floride Jeb Bush, ki se v tekmi, kjer je v ospredju Trump, ne znajde. Ima le še devet odstotkov podpore, le tri več od nekdanjega guvernerja Arkansasa Mika Huckabeeja in senatorja iz Teksasa Teda Cruza.

Mejo vsaj enega odstotka podpore so uspeli preseči še senator iz Kentuckyja Rand Paul (štiri odstotke), guverner New Jerseyja Chris Christie (tri odstotke), guverner Ohia John Kasich (dva odstotka) in nekdanji senator iz Pensilvanije Rick Santorum (en odstotek).

Kar 52 odstotkov republikancev meni, da je na zadnjem soočenju televizije CNN zmagala nekdanja glavna izvršna direktorica Hewlett-Packarda Carly Fiorina, 31 odstotkov pa jih meni, da je soočenje izgubil Trump. Za Rubia kot zmagovalca soočenja se je opredelilo 13 odstotkov republikancev.

Najbolj priljubljen sicer ostaja Carson, o katerem ima dobro mnenje 65 odstotkov republikancev, slabo pa le deset odstotkov. Pri Rubiu je to razmerje 57 proti 16 odstotkom, pri Fiorini 54 proti 17 odstotkom, pri Trupu pa 52 proti 40 odstotkom.

Zadnje, kar povzroča valove v ameriški javnosti glede volilne kampanje, je izjava Carsona za televizijo NBC, da islamska vera ni v skladu z ameriško ustavo in ne bi podprl muslimana za predsednika ZDA. S tem se ne strinjajo demokrati, pa tudi Carsonovi tekmeci v vrstah republikancev ne. Cruz je dejal, da ustava zagotavlja pravico do kandidature tudi muslimanom.

Trump pa je dejal, da se lahko zgodi, da bo kdaj izvoljen musliman, in dodal, da je nekje slišal, da je musliman že v Beli hiši. To je slišal na lastnem zborovanju od svojega podpornika, ki je dejal, da so z muslimani same težave in predsednik ZDA Barack Obama je eden od njih. Trump ga ni popravil, da Obama ni musliman, zaradi česar si je prislužil nove kritike. Sam Trump je sicer v preteklosti podpiral teorije, da je Obama musliman, rojen v Keniji in s ponarejenim rojstnim listom s Havajev, s čimer je dobil podporo precejšnjega dela republikanskih volivcev.