Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

slovenija hokej iihf Ekipa24.si

Cilj izpolnjen! Slovenija se je spet vrnila med ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Trump zanesljivo na poti do osvojitve republikanske predsedniške nominacije

Deli na:
Trump zanesljivo na poti do osvojitve republikanske predsedniške nominacije

Foto: Getty Images

Zadnja anketa televizije CNN skupaj z drugimi ugotavlja, da ima newyorški milijarder Donald Trump udobno prednost v Ohiu in Floridi, to je obeh ključnih državah, kjer bodo republikanci volili 15. marca in v primeru Trumpove zmage republikansko predsedniško tekmo skrčili na le dva kandidata.

Trump je doslej zmagal v 15 državah s podporo skupaj okrog 4,3 milijona volivcev in ima 460 delegatov za konvencijo julija v Clevelandu, kjer bodo potrdili zmagovalca. Za zmago jih je potrebno zbrati 1237. Guverner Ohia John Kasich, ki ni osvojil še nobene države, je napovedal, da bo odstopil iz tekme, če ne zmaga v Ohiu, kjer v anketi CNN zaostaja za Trumpom s 35 proti 41 odstotkom.

Zvezni senator iz Floride Marco Rubio napoveduje, da bo zmagovalec Floride osvojil republikansko nominacijo, vendar anketa CNN napoveduje, da bo to Trump, ki vodi pred Rubiom s 40 odstotki proti 24. Rubio tudi v primeru domače zmage nima veliko možnosti za naprej, saj je doslej z dvema zmagama nabral skupaj le 151 delegatov.

Strankarska elita se počasi oddaljuje od Rubia in Kasich, ki je doslej zbral le 54 delegatov, napoveduje, da bodo po 15. marcu ostali v tekmi le še trije kandidati. Če ne zmaga v Ohiu, bo Trumpa zasledoval le še zvezni senator iz Teksasa Ted Cruz, ki je doslej osvojil sedem držav in si nabral 359 delegatov.

Strankarska elita si zatiska nos in se počasi seli h Cruzu, za katerega prav tako meni, da nima možnosti za zmago na splošnih volitvah novembra proti demokratu ali demokratki tako kot Trump. Republikanski strategi in tudi donatorji vse bolj razmišljajo, kako ohraniti večino v kongresu in na ta način onemogočiti levičarsko politiko demokratskega naslednika predsednika Baracka Obame.

Čeprav pa Trump še naprej trdi, da bo premagal Hillary Clinton ali Bernarda Sandersa, podobno kot premaguje republikance. Opozarja na veliko več udeležencev republikanskih strankarskih volitev, kot pa je demokratskih. Na republikanskih je doslej glasove oddalo okrog 11 milijonov ljudi, na demokratskih pa okrog osem milijonov.

Trump je v torek zmagal med drugim v mestu Dearborn s 100.000 prebivalci v državi Michigan, kjer je 42 odstotkov volivcev arabskega izvora. Trump, ki napoveduje prepoved vstopa muslimanom v ZDA, je v tem mestu pobral 39 odstotkov glasov republikanskih volivcev. Dearborn je 60 odstotkov svojih glasov na demokratski strani oddal prvemu judovskemu predsedniškemu kandidatu ZDA, to je Sandersu.

Še en dokaz, da je letošnja predsedniška kampanja v ZDA res nekaj posebnega, kar je Trump ponovno poudaril z bizarno novinarsko konferenco po torkovih zmagah v Michiganu in Mississippiju ter preden je izvedel, da je zmagal na Havajih. Ob sebi je imel razstavno mizo, na kateri so bila Trumpova vina, Trumpova voda, Trumpova revija in Trumpovi zrezki.

Vse to so znamke, o katerih je Rubio dejal, da so propadle. Trump je ponujal zrezke za 50 dolarjev za kos, čeprav na njih ni pisalo Trump, ampak Bush Brothers. Trumpovi zrezki niso v prodaji že vse od leta 2008, ko je propadla trgovina z elektroniko Sharper Image, kjer jih je prodajal. Trump je tudi mahal z revijo, ki ni v njegovi lasti, in z vodo, ki je na voljo le na njegovih posestvih, ter se pohvalil, da je svojo nekdanjo letalsko družbo Trump Airlines po treh letih fenomenalno prodal.

Govoril je tudi o svoji nekdanji univerzi, ki je Američane učila prodajati nepremičnine tik pred propadom nepremičninskega trga. Univerzo oziroma Trumpa toži več tisoč nekdanjih študentov, ker naj bi jih prevaral. Trdijo, da so plačali po več tisoč dolarjev, niso pa izvedeli nič koristnega ali takšnega, kar ne bi bilo na voljo zastonj.

Američani takšne kampanje doslej še niso videli. Trump je volivce med drugim seznanil celo z informacijo, da z velikostjo njegovega spolnega organa ni nič narobe.