sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

aretacija Ekipa24.si

Vklenjen v lisice! Policija po prometni nesreči ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

tacen kajak Ekipa24.si

Sava zalila del tribun v Tacnu! Močno deževje ni...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Clintonova in Trump zanesljivo v vodstvu ankete CNN

Deli na:
Clintonova in Trump zanesljivo v vodstvu ankete CNN

Foto: Reuters

Zadnja anketa ameriške televizije CNN ugotavlja, da sta Hillary Clinton in Donald Trump še naprej trdno v vodstvu pred ostalimi predsedniškimi kandidati demokratske oziroma republikanske stranke.

Za Clintonovo se je v anketi CNN opredelilo 50 odstotkov demokratskih volivcev, za senatorja iz Vermonta Bernarda Sandersa pa 34 odstotkov. Med ženskami Clintonova vodi s 56 odstotki proti 23, med moškimi pa Sanders s 46 proti 44 odstotkom.

Clintonovi demokrati bolj zaupajo kot Sandersu glede ekonomije v razmerju 47 proti 39 odstotkov, glede zunanje politike v razmerju 72 proti 15 odstotkom in glede orožja z 51 proti 30 odstotkom.

Na strani republikancev anketa CNN ugotavlja krepko vodstvo newyorškega milijarderja Trumpa, ki uživa podporo 39 odstotkov republikanskih volivcev. Teksaški senator Ted Cruz je na drugem mestu z 18 odstotki, floridski senator Marco Rubio in temnopolti zdravnik Ben Carson pa zaostaja s po desetimi odstotki podpore.

Kar 46 odstotkov republikancev sedaj meni, da imajo s Trumpom največ možnosti za zmago proti Clintonovi. Polovica jih meni, da imajo več možnosti s kakšnim drugim kandidatom. Za 26 odstotkov je to Cruz, za 16 odstotkov Rubio in za devet odstotkov Carson.

Preostali republikanski kandidati precej zaostajajo, na demokratski stranki pa je na dnu nekdanji guverner Marylanda Martin O'Malley, ki ga ankete komajda zaznavajo.

CNN ugotavlja, da bi v hipotetičnem dvoboju med vsemi volivci Clintonova premagala Trumpa tesno z le 49 odstotki proti 47 odstotkom. Izgubila pa bi proti Cruzu s 46 proti 48 in Rubiu s 46 proti 49 odstotkom.

Ankete so do začetka strankarskih volitev februarja prihodnje leto bolj ali manj informativne narave, saj se lahko že po Iowi in New Hampshiru vse postavi na glavo.