mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Anglikanska cerkev na Otoku rekla ne posvetitvam škofinj

Deli na:
Anglikanska cerkev na Otoku rekla ne posvetitvam škofinj

Foto: Reuters

Anglikanska cerkev v Veliki Britaniji je včeraj zavrnila posvetitev žensk v škofinje, poročajo tuje tiskovne agencije. Zagovorniki sprememb, v skladu s katerimi bi na Otoku z letom 2014 lahko dobili prve škofinje, so v splošni sinodi Anglikanske cerkve potrebovali dvotretjinsko večino, ki pa jim je za las ušla.

Sinoda je sicer včeraj odločala o kompromisu, ki bi dovolil posvetitev škofinj, obenem pa cerkvene voditelje pozval k spoštovanju stališča tistih župnij, ki temu nasprotujejo. Za sprejetje odločitve je bila potrebna dvotretjinska večina v vsakem od treh domov sinode - med škofi, duhovniki in laiki.

Posvetitev žensk v škofinje podpirata tudi canterburyjski nadškof, duhovni voditelj 77 milijonov anglikancev po vsem svetu, Rowan Williams ter Justin Welby, ki ga bo na položaju nasledil v začetku prihodnjega leta. Pred včerajšnjim glasovanjem je Welby pozval člane sinode, naj končajo več kot desetletje trajajočo razpravo in podprejo spremembo.

Če bi bila sprejeta, bi bila to najpomembnejša sprememba v Anglikanski cerkvi v Veliki Britaniji po 18 letih, odkar so začeli ženske posvečevati v duhovnike.

V Anglikanski cerkvi v Avstraliji, na Novi Zelandiji in v ZDA ženske sicer že nekaj časa lahko postanejo škofinje, v južnoafriškem Svaziju pa je to mogoče od nedelje.