moški Dobra karma

Tarot napoved: finance, ljubezen in nasvet

kanarski otoki, puščavski pesek Svet24.si

FOTO in VIDEO: Puščavski pesek prekril Kanarske ...

Screenshot 2020-02-23 at 17.43.50 Reporter.si

Zakulisje koruzne koalicije: zakaj bodoči ...

prej potem Svet24.si

Nevarno in grdo: reklamne table povsem zasičile ...

zidar-snezic-jankovic Necenzurirano

To so poslovneži, ki se milijonskih dolgov ...

Sandra Klemm – Sendi 2 Njena.si

Se spomnite Sendi? Ste jo opazili na odru EME?

goran-jurenec Njena.si

Sanjski Goran zaslužek iz šova podaril v ...

Svet

Angelina Jolie si je zaradi nevarnosti raka dala odstraniti obe dojki

Deli na:
Angelina Jolie si je zaradi nevarnosti raka dala odstraniti obe dojki

Foto: Reuters

Hollywoodska zvezdnica Angelina Jolie je razkrila, da se je odločila za dvojno mastektomijo, odstranitev obeh dojk, potem ko so zdravniki pri njej ugotovili prisotnost gena, ki povečuje tveganje raka na dojkah. 37-letnica si namerava v kratkem, prav tako zaradi povečane nevarnosti razvoja raka, odstraniti še jajčnike.

Zdravniki so pri Joliejevi potrdili prisotnost gena BRCA1 ter posledično kar 87-odstotno tveganje za raka na dojkah in 50-odstotno tveganje za raka na jajčnikih. Mati šestih otrok se je nato odločila, da bo "proaktivna" in bo skušala v čim večji meri zmanjšati nevarnost za razvoj raka, je razkrila v članku z naslovom Moja zdravstvena izbira, danes objavljenem v ameriškem New York Timesu.

Ker je bila nevarnost raka dojk občutno večja od nevarnosti raka na jajčnikih in ker gre za precej bolj kompleksno operacijo, je začela s preventivno dvojno mastektomijo, kasneje pa si bo dala odstraniti še jajčnike. Poseg se je začel februarja letos in je bil zaključen konec aprila. S tem se je verjetnost za razvoj raka na dojkah pri njej zmanjšala s 87 na pet odstotkov.


Kot je v New York Timesu zapisala igralka, ki velja za enega najbolj znanih hollywoodskih obrazov, je njena mama v starosti 56 let umrla zaradi raka dojk. Sedaj lahko svojim otrokom - trem posvojenim in trem biološkim - zatrdi, da se jim ni treba bati, da jo bodo izgubili zaradi raka dojk.

Kot je dodala, je "sprejela močno odločitev, ki nikakor ne zmanjšuje njene ženskosti". "Želim opogumiti vse ženske, še posebej tiste z zgodovino raka dojk ali jajčnikov v družini, da poiščete informacije in zdravstvene strokovnjake, ki vam lahko pomagajo, da se prebijete skozi ta vidik življenja in sprejmete lastne odločitve na podlagi vseh razpoložljivih informacij."

Obenem se je svojemu partnerju, prav tako znanemu hollywoodskemu igralcu Bradu Pittu, zahvalila za njegovo ljubezen in podporo.

loading...
Loading...