mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

matjaž-štraus Njena.si

Delovna akcija: Mojster Matjaž srečen v objemu ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Ameriški vojaki v Afganistanu pozirali s trupli samomorilskih napadalcev

Deli na:

Ameriškim silam v Afganistanu grozi že četrti škandal v manj kot štirih mesecih. Po navedbah mednarodnih sil Isaf so se v javnosti pojavile fotografije, na katerih ameriški vojaki pozirajo s trupli samomorilskih napadalcev. Poveljnik sil Isaf, ameriški general John Allen, in ameriški obrambni minister Leon Panetta sta ravnanje vojakov že obsodila.

"Ravnanje oseb na fotografijah ne predstavlja politike Isafa ali ameriške vojske," je v sporočilu za javnost zapisal Allen. Dodal je, da ima Isaf stroga pravila, po katerih je treba s posmrtnimi ostanki sovražnika ravnati tako dostojanstveno, kot je mogoče.

"Še naprej si bomo z našimi afganistanskimi in mednarodnimi partnerji prizadevali, da bi rešili vsako vprašanje, povezano z neprimernim ravnanjem s posmrtnimi ostanki," je dodal Allen.

Dejanje je odločno obsodil tudi ameriški obrambni minister Leon Panetta, ki se trenutno mudi na srečanju zunanjih in obrambnih ministrov zveze Nato v Bruslju. Po njegovih besedah fotografije, ki jih je objavil časnik Los Angeles Times, ne odražajo vrednot in profesionalizma ameriških sil v Afganistanu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tiskovni predstavnik Pentagona George Little je ob tem sporočil še, da so že sprožili preiskavo, ki bi lahko privedla tudi do disciplinskih ukrepov. "Vsak, za katerega bodo ugotovili odgovornost za to nehumano vedenje, bo moral odgovarjati v skladu z našim vojaškim pravosodnim sistemom," je pristavil Little.

Vedenje, ki je upodobljeno na spornih fotografijah, je po navedbah Bele hiše vredno vsake graje. Tiskovni predstavnik Bele hiše Jay Carney je ob tem izrazil veliko razočaranje zaradi odločitve časnika Los Angeles Times za objavo teh fotografij. Po mnenju predsednika Baracka Obame gre za situacijo, ki jo je treba raziskati. Storilci pa bi morali za to odgovarjati, je dodal Carney, poroča ameriška tiskovna agencija AP.



Kot je dodal Carney, mu ni znano, ali je predsednik sporne fotografije videl.

Po besedah ameriškega veleposlanika v Kabulu Ryana Crockerja gre za moralno odvratna dejanja, ki sramotijo žrtvovanja na stotisoče ameriških vojakov in civilistov, ki so služili v Afganistanu, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Na spornih fotografijah so ameriški vojaki s trupli napadalcev, ki so se leta 2010 ubili v samomorilskih napadih. Po navedbah Isafa so bile fotografije objavljene v časniku Los Angeles Times, vendar jih po poročanju dpa ni videti na spletni strani časnika.

Tokratni incident, že četrti letos, bi lahko še poglobil nezadovoljstvo Afganistancev z ameriškimi silami v državi. Januarja je afganistansko javnost vznemiril posnetek, na katerem ameriški vojaki urinirajo po truplih talibanov.

Februarja so v ameriškem vojaškem oporišču Bagram zažgali Korane, kar je sprožilo večtedenske ogorčene proteste Afganistancev. Marca pa je ameriški vojak v provinci Kandahar na jugu Afganistana streljal na afganistanske civiliste in ubil 16 ljudi, med njimi tudi ženske in otroke.