bojan krizaj in špela Dobra karma

Bojan Križaj na krilih ljubezni s svojo Špelo

Vili Resnik Svet24.si

Vili Resnik se bo spet poročil!

Prostozidarji 1 Reporter.si

Boštjan M. Turk: Šokanten dokument razkriva, da ...

janša Svet24.si

Premier Janša: »Pred nami je teden boja za ...

Tomaž Gantar Necenzurirano

Kako je virus prehitel Gantarjevo državno ...

Gasilci PGD Šentjur plešejo Jerusalemo Odkrito.si

Šentjurski gasilci odplesali Jerusalemo

Njena.si

Kako dvigniti odpornost in ostati zdrav?

Svet

Ameriški vojak priznal pokol žensk in otrok v Afganistanu

Deli na:
Ameriški vojak priznal pokol žensk in otrok v Afganistanu

Foto: Reuters

Višji vodnik ameriške vojske Robert Bales (na fotografiji levo) je včeraj vojaškemu sodniku v oporišču Lewis-McChord priznal, da je 11. marca lani v dveh afganistanskih vaseh pobil 16 ljudi, večinoma žensk in otrok. Sodnik Jeffrey Nance ga bo zdaj podrobno zaslišal o pokolih, nato pa se bo odločil, ali sprejme priznanje v zameno za dosmrtni zapor.

Balesu tako še vedno grozi smrtna kazen, kar si želijo sorodniki in preživeli pokola v Afganistanu, ki so na sojenju v zvezni državi Washington pričali preko videopovezave.

Bales se je marca lani zgodaj zjutraj prikradel najprej v vas Alkozaj na jugu države v provinci Kandahar in s pištolo ter avtomatsko puško pobil več ljudi. Nato se je vrnil v oporišče Belambay in kolegu povedal, kaj je storil. Vojak mu ni verjel in je šel nazaj spat, Bales pa je odšel v drugo vas, Nadžiban, in ponovil pokol.

Balesovo dejanje je sprožilo hude demonstracije in ameriški vojski, ki je morala ustaviti bojne operacije proti talibanom in teroristom, nakopalo kup težav. Preiskovalci so lahko na kraj dogodka prišli šele tri tedne po pokolu.

V času pokola je bil Bales pod vplivom alkohola in mamil, v olajševalno okoliščino pa mu štejejo tudi dejstvo, da je bila to njegova že četrta napotitev na vojno območje, čeprav je bil ranjen v glavo in je trpel za posttravmatičnim stresom.

Loading...