Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Ameriški veleposlanik v Rusiji Huntsman odstopa s položaja

Deli na:
Ameriški veleposlanik v Rusiji Huntsman odstopa s položaja

Veleposlanik ZDA v Moskvi Jon Huntsman. - Foto: arhiv Reporterja

Veleposlanik ZDA v Moskvi Jon Huntsman je predsednika Donalda Trumpa obvestil, da odstopa s položaja, časopis Salt Lake Tribune pa poroča, da namerava spet kandidirati za guvernerja zvezne države Utah. Huntsman je bil na položaju veleposlanika v Rusiji od leta 2017.

Huntsman sodi med zmerne republikance in je bil zelo kritičen do Trumpa v času predsedniške kampanje leta 2016. Vendar pa je po Trumpovi zmagi obrnil ploščo in potem sprejel tudi položaj veleposlanika v Moskvi.

Huntsman se je leta 2012 potegoval za republikansko predsedniško nominacijo, ki jo je potem osvojil njegov kolega mormon iz Utaha Mitt Romney. Romney je danes senator iz Utaha, Huntsman pa je doma v Utahu dovolj popularen, da lahko spet osvoji guvernerski položaj.

Huntsman je bil tudi veleposlanik v Singapurju v času demokratske vlade Billa Clintona in potem spet v času demokratske vlade Baracka Obame veleposlanik na Kitajskem.

Huntsmanova potrditev na položaj veleposlanika v Moskvi je šla gladko skozi senat, zanimivo pa bo videti, koga bo skušal Trump poslati v Rusijo, ki mu je po ugotovitvah ameriških obveščevalnih služb in preiskave posebnega tožilca Roberta Muellerja aktivno pomagala do volilne zmage.

Koliko se ji je to izplačalo je vprašanje, saj razen zelo prijaznega osebnega odnosa Trumpa do ruskega predsednika Vladimirja Putina, odnosi med ZDA in Rusijo ostajajo takšni kot prej.

To pomeni, da se sankcije ZDA zaradi posredovanja Moskve v Ukrajini nadaljujejo, državi pa sta odstopili od pogodbe o prepovedi jedrskih raket srednjega dosega.