Aleksander Lukašenko Svet24.si

KGB o dronih iz Litve, Lukašenko na zahod ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Sum konflikta interesov na ministrstvu: nov zakon ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Ta človek prihaja na čelo ameriških obveščevalcev

Deli na:
Ta človek prihaja na čelo ameriških obveščevalcev

Richard Grenell in ameriški predsednik Donald Trump. - Foto: Twitter

Ameriški predsednik Donald Trump je v danes po srednjeevropskem času tvitnil, da namerava na položaj vršilca dolžnosti nacionalnega direktorja za obveščevalne dejavnosti postaviti veleposlanika ZDA v Nemčiji Richarda Grenella.

Na položaju nacionalnega direktorja obveščevalnih dejavnosti, ki koordinira številne vohunske agencije ZDA, je trenutno od avgusta dalje vršilec dolžnosti Joseph Maguire. Trump mora zamenjavo za Maguira najti do 11. marca. Grenella sicer lahko imenuje le na položaj vršilca dolžnosti, ker ga senat ne bo potrdil. Nasprotujejo mu namreč tudi republikanski senatorji.

Avgusta lani je s položaja vohunskega direktorja odstopil Dan Coats, s katerim se Trump ni dobro razumel. Nekdanji senator iz Indiane namreč ni bil slepo predan Trumpu in se je nekajkrat celo javno norčeval iz predsednikovih idej glede Severne Koreje in Rusije.

Coats je tudi javno izjavil, da se je Rusija leta 2016 vpletala v ameriške predsedniške volitve na strani Trumpa proti demokratki Hillary Clinton, kar skuša Trump izbrisati iz zgodovine. Trump je v bolj ali manj odkriti vojni z obveščevalno skupnostjo ZDA, odkar so vse agencije konec leta 2016 podale enotno mnenje o ruskem vpletanju na njegovi strani.

Grenell velja za izjemno zvestega Trumpu. Nemci imajo od leta 2018, ko je zasedal položaj, zaradi njegovega pomanjkanja diplomatske zadržanosti precej težav. Ima izkušnje v mednarodni politiki, saj je bil tiskovni predstavnik misije ZDA pri Združenih narodov v času vlade Georga Busha mlajšega.