Revija Reporter
Svet

Ameriški uradnik na Kitajskem zaradi zvoka utrpel poškodbo možganov

STA

24. maj. 2018 6:00

Deli na:

Poškodbe sluha naj bi utrpelo najmanj 21 uslužbencev na ameriškem predstavništvu v Havani.

Profimedia

Ameriški uradnik je na Kitajskem zaradi "neobičajnega" zvoka utrpel lažjo poškodbo možganov, zaradi česar je ameriško veleposlaništvo na Kitajskem včeraj izdalo zdravstveno opozorilo. ZDA in Kitajska dogodek, ki spominja na težave s sluhom ameriških in kanadskih diplomatov na Kubi, preiskujeta.

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je kasneje v odzivu dejal, da so poškodbe možganov ameriškega uradnika na Kitajskem "zelo podobne" tistim, ki so jih imeli ameriški in kanadski diplomati na Kubi. Ob tem je napovedal, da so ZDA že napotile zdravstvene ekipe na kraj dogajanja.

"Prizadevamo si ugotoviti, kaj se je zgodilo tako v Havani kot na Kitajskem," je dejal. Dodal je še, da je kitajska vlada obvezana pomagati, saj je odgovorna za zaščito tujih diplomatov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Uslužbenec ameriške vlade, ki je deloval v mestu Guangzhou, je med koncem leta 2017 in aprilom letos doživel "različne fizične simptome", je pojasnila tiskovna predstavnica ameriškega veleposlaništva na Kitajskem Jinnie Lee. V zadnjem času je poročal o "nežnih in nerazločnih, a neobičajnih občutkih zvoka in pritiska", je veleposlaništvo zapisalo v opozorilu, ki ga je izdalo včeraj.

Kot je povedala Leejeva, so ga uslužbenca poslali v domovino na preiskave, kjer so 18. maja ugotovili, da je utrpel lažjo poškodbo možganov.

V opozorilu, ki so ga poslali po pošti, so tako ameriške državljane na Kitajskem posvarili, naj se v primeru, da zaslišijo nenavadne ostre zvoke umaknejo tja, kjer teh zvokov ni.

Zaenkrat niso ugotovili vzroka, prav tako pa ne vedo, ali je podobne poškodbe utrpel še kdo drug. "State Department ta incident obravnava zelo resno in skuša določiti njegov vzrok in vpliv," je dodala Leejeva. Kot je še povedala, je tudi Kitajska zagotovila, da preiskujejo incident in da bodo sprejeli ustrezne ukrepe.

Po navedbah ZDA je v kubanski prestolnici Havana utrpelo 24 ameriških diplomatov in njihovih družinskih članov. Kanada pa je sporočila, da je imelo težave 10 ljudi. Obe državi sta umaknili določeno število svojega diplomatskega osebja s Kube, ZDA pa so iz države izgnale 15 kubanskih diplomatov.

Po poročanju ameriških medijev ameriški FBI ni zbral dovolj dokazov, da bi lahko potrdili uporabo "zvočnega orožja" na Kubi.