Revija Reporter
Svet

Ameriška zvezna država Missouri toži Kitajsko zaradi koronavirusa

STA

22. apr. 2020 6:00

Deli na:

Nacionalne zdravstvene oblasti so v Wuhan napotile 1230 zdravstvenih delavcev.

Profimedia

Ameriška zvezna država Missouri je včeraj vložila tožbo proti Kitajski zaradi pandemije novega koronavirusa. Gre za prvo državno tožbo, ki se je pridružila doslej najmanj sedmim zasebnim tožbam proti Kitajski po ZDA. Tožniki Kitajski očitajo, da ni dovolj hitro seznanila sveta z novim koronavirusom in zahtevajo odškodnine.

Missouri trdi, da je Kitajska odgovorna za epidemijo v tej ameriški zvezni državi, kjer so doslej potrdili manj kot 6000 okužb z novim koronavirusom, zaradi koronavirusne bolezni 19 pa je umrlo 215 ljudi. Zvezna država naj bi zaradi epidemije utrpela gospodarsko škoda v višini 44 milijard dolarjev.

Ena od zasebnih tožb na Floridi celo navaja, da je Kitajska namerno sprožila pandemijo. Hkrati je 22 republikanskih kongresnikov od predsednika ZDA Donalda Trumpa tudi zahtevalo, naj vloži tožbo proti Kitajski pred Meddržavnim sodiščem v Haagu.

Ameriški obveščevalci in vojaški vrh so sicer zavrnili razne teorije zarote, da so Kitajci razvili novi koronavirus kot nekakšno biološko orožje v laboratoriju. Za zdaj veljavna teorija brez zarot pravi, da je virus nastal po naravni poti pri netopirjih v kitajskem Wuhanu in se potem širil naprej prek tamkajšnjih tržnic.