Revija Reporter
Svet

»Ameriški oče« proti Trumpovim čudakom

Sebastjan Kopušar
1 1.052

11. avg. 2024 20:00

Deli na:

Podpredsedniški kandidat Tim Walz je kampanji Kamale Harris vlil dodatne energije.

Profimedia

Guverner iz Minnesote Tim Walz je tako dolgo ponavljal, da so na drugi strani ameriškega političnega prepada »čudni tipi«, da je to postala nova mantra demokratov. To ni edini razlog, da ga je predsedniška kandidatka demokratov Kamala Harris prejšnji teden izbrala za partnerja v tekmi za Belo hišo. »Ameriški oče« hkrati koketira z ameriškim podeželjem in levim krilom stranke, republikancem pa zadaja težave, kako bi se ga lotili.

Take evforije pri demokratih ni bilo že od leta 2008, ko je val navdušenja v Belo hišo ponesel Baracka Obamo.

Tim Walz, 60-letni beli možakar, rojen v podeželski Nebraski, je lastnik orožja, najraje oblečen v majice s kratkimi rokavi in lovske čepice, na zunaj pa je videti kot prototip Trumpovega volivca. Toda namesto jeze ga prevevata optimizem in šegavost Američana iz majhnega mesta, izžarevanje dobrodušne prizemljenosti mu daje vtis prijaznega soseda, najljubšega strica, vseameriškega očeta.

»Zdaj se zdi, kot da bi se v meni prižgala lučka. Kot da ne bo konca sveta. Še vedno imamo priložnost,« je ena od udeleženk predstavitve Walza v Filadelfiji opisala val upanja, ki preveva ameriško levico.

Kako se je Trumov podpredsedniški kandidat J. D. Vance, še pred dvema tednoma navdihujoč zgled vzpona iz apalaške revščine do diplomanta pravne fakultete, finančnika in meteorsko uspešnega politika, ob Walzu iz delavskega princa preobrazil nazaj v žabo.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24