Revija Reporter
Svet

Ameriški mediji: Državni sekretar Tillerson je Trumpa označil za bedaka

STA

5. okt. 2017 6:00

Deli na:

Na vprašanje, če je Kitajska posrednica v teh stikih, je ameriški državni sekretar odgovoril: "Gre za naše lastne kanale."

Profimedia

Ameriški državni sekretar Rex Tillerson je zanikal poročanje medijev, da je julija nameraval odstopiti s položaja, ni pa ne zavrnil ne potrdil informacije, da je predsednika ZDA Donalda Trumpa označil za bedaka. Dejal je le, da se s takimi malenkostnimi nesmisli ne bo ukvarjal.

Po poročanju televizije NBC je bil Tillerson 24. julija v Teksasu na poroki svojega sina, ko je videl in slišal Trumpov govor na letnem zborovanju ameriških skavtov, kjer se je ta pred otroci hvalil s svojo volilno zmago, kritiziral opozicijo in grozil z odpustitvijo zdravstvenega ministra Toma Pricea. Tillerson naj bi se ob govoru razjezil in zagrozil, da se ne bo več vrnil v Washington.

Tillersona sta po poročanju NBC v vrnitev nato prepričala obrambni minister James Mattiss in sedanji šef Trumpovega kabineta John Kelly. Po vrnitvi iz Teksasa je Tillersona obiskal še podpredsednik ZDA Mike Pence in ga vzpodbujal, naj ostane, ob tem pa ga prosil, naj morebitna nesoglasja reši za zaprtimi vrati. NBC v prispevku navaja številne neimenovane vire blizu predsednika in tudi uradna zanikanja članov vlade.

Tillersonova jeza naj bi se nabirala že praktično od začetka, ko je prevzel položaj državnega sekretarja, najbolj pa takrat, ko ga je Trump javno zavrnil glede Katarja. Tillerson si je namreč prizadeval za konec blokade Katarja in je pritiskal na Savdsko Arabijo, Trump pa je uvodoma Katar obtožil, da podpira teroriste in nato zavrnil Tillersonovo posredovanje.

Sprla sta se tudi glede politike do Irana in Tillerson je bil med ključnimi osebami, ki so Trumpa julija prepričali, da kongresu takrat potrdi spoštovanje jedrskega sporazuma s strani Irana. Trump mora to znova storiti sredi oktobra.

Incident z "bedakom" naj bi se zgodil 20. julija na srečanju ekipe za nacionalno varnost v Pentagonu. Tillersonov izbruh naj bi bil posledica Trumpovih groženj, da bo odpustil poveljnika ameriških enot v Afganistanu, in tega, da je odločanje o številu ameriških enot v Afganistanu enačil z obnovo drage newyorške restavracije.

Avgusta je bil nato na Tillersona jezen Trump, ker mu državni sekretar ni dovolj odločno stopil v bran, potem ko je bil tarča kritik zaradi enačenja desničarskih skrajnežev in neonacistov z njihovimi nasprotniki po tragičnih demonstracijah v Charlottesvillu. Tillerson je na medijsko vprašanje o tem takrat odgovoril le, da "predsednik govori sam zase".

Javno zavrnitev od svojega "šefa" je Tillerson doživel pred nekaj dnevi med obiskom na Kitajskem, ko je dejal, da imajo ZDA odprte kanale za pogovor s Severno Korejo, Trump pa ga je javno zavrnil z besedami, naj se ne trudi, saj se z raketnim možem (kot je trump že večkrat označil voditelja Severne Koreje Kim Jong-una) ne bodo pogovarjali.

A ne glede na vse je Tillerson zatrdil, da ni nikoli razmišljal o odstopu in da ga Pence nikoli ni prepričeval, naj ostane na položaju, saj za to ni bilo nobene potrebe. Pohvalil je Trumpovo zunanjo politiko, ki dela Ameriko spet veliko, glede "bedaka" pa dejal, da se ne bo ukvarjal s takšnimi malenkostnimi nesmisli.