favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

Kanyne West, Harry in P Odkrito.si

Harry v pedofilski mreži P. Diddyja??!!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Ameriški dezerter po 28 letih prilezel iz ilegale

Deli na:
Ameriški dezerter po 28 letih prilezel iz ilegale

Foto: Arhiv Reporterja

Ameriški ubežnik, ki so ga pogrešali in iskali, ker je leta 1984 dezertiral iz zračnih sil ameriške vojske, se je nedavno ponovno pojavil na Švedskem, kjer je živel pod drugo identiteto in si ustvaril družino. Dezertiral je sicer predvsem zaradi nestrinjanja z vojno.

Danes 49-letni David Hempler, poročen in oče treh otrok na Švedskem, se je odločil končati svoje skrivanje, ker mu je skrivnost predstavljala preveliko breme. Prav tako je želel ponovno vzpostaviti stike s svojo ameriško družino. S člani družine je sedaj v rednih stikih prek telefona in svetovnega spleta, načrtujejo pa tudi obiske.

Kaj se bo zgodilo naprej, ni jasno. Hempler pri ameriških letalskih silah namreč ostaja na seznamu ubežnikov. Predstavniki vojske so se medtem sestali z njegovimi odvetniki in zahtevali test DNK, da bi potrdili njegovo identiteto. Kot so sporočili iz vojske, zadevo še preiskujejo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Hempler se je v zadnjem letniku srednje šole pridružil ameriški vojski, ker ni bil prepričan, kaj naj v svojem življenju počne. Vendar se je teden dni po tem, ko se je prijavil za šestletno služenje, zaljubil v mlado pacifistko, ki je njegove konservativne in tradicionalne življenjske nazore obrnila na glavo. Ugotovil je, da obstajajo alternative vojni in je iskal načine, kako bi lahko svojo vojaško pogodbo prekinil, vendar je ugotovil, da to ne bo mogoče.



Na koncu ga je zaradi vojaške službe zapustila zaročenka. Med služenjem v Nemčiji, kjer je bil v stiku z mirovniki, pa se je odločil pobegniti na Švedsko, ko je izvedel, da je ta država v času vietnamske vojne sprejela več sto dezerterjev.

Hempler je na Švedskem prevzel novo ime, pričel študirati statistiko in se preživljati z različnimi deli. Da je pridobil dovoljenje za prebivanje, je oblastem dejal, da je brez državljanstva. Ker oblasti niso vedele, kam ga deportirati, so mu dovolile ostati.

Kasneje se je poročil s Švedinjo in si ustvaril družino. Sprva je čakal, da otroci zrastejo, nato pa se je odločil, da se ne bo več skrival.