Revija Reporter
Svet

Ameriške volitve na sončni strani Alp: kaj zmaga Trumpa ali Bidna pomeni za Slovenijo?

Ivan Puc

1. nov. 2020 20:00

Deli na:

Donald Trump in Joe Biden.

Profimedia

Imate tudi vi vtis, da o menda najpomembnejših volitvah v življenju Američanov odločajo tudi drugi – vključno z nami na sončni strani Alp? Zakaj v nobeni od držav EU ne bi izvolili republikanca Trumpa, še najvišje ga cenijo Poljaki?

Zaradi česa v Sloveniji ameriško bitko marsikdo – napačno – dojema kot konfrontacijo med levico (demokrati) in desnico (republikanci) in se na osnovi tega tudi opredeljuje, pojasnjuje profesor dr. Miro Haček.


Nekdanji veleposlanik v ZDA Dr. Ernest Petrič je razložil, zakaj bi, če bi bil državljan ZDA, imel kar resne težave z dilemo, koga naj voli.

Ernest Petrič se je v pogovoru zadržal tudi pri razlogih, zakaj se bomo morali za dobre in produktivne odnose s prvo svetovno velesilo še naprej pobrigati predvsem mi – ne glede na to, ali bo izvoljen Donald Trump ali Joe Biden.

Nekdanji evropski poslanec Lojze Peterle je pojasnil, zakaj Trump prekaša Bidna?

Eden od uglednih slovenskih diplomatov nam je dejal, zakaj veljalo čivkajočemu poskusu vmešavanja predsednika vlade, ki je podprl Trumpa in se obregnil ob Bidna, dati čim manjšo težo in ga ne omenjati kaj dosti.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24

X