favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

lara, topki, skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Skrivnost Larinih pletenih topkov

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Ameriška sodnica pozvala Obamo, naj v Guantanamu prekine prisilno hranjenje

Deli na:
Ameriška sodnica pozvala Obamo, naj v Guantanamu prekine prisilno hranjenje

Foto: Reuters

Ameriška zvezna sodnica Gladys Kessler je v ponedeljek v Washingtonu zavrnila tožbo zapornika iz Guantanama glede prisilnega hranjenja gladovno stavkajočih v taborišču na Kubi in ukaže prekinitev te prakse, je pa ameriškega predsednika Baracka Obamo posredno pozvala, naj ukrepa in reši zaplete.

Gladovna stavka ujetnikov traja že več mesecev in se širi. Zajela je 106 ljudi, od katerih je 45 na seznamu za prisilno hranjenje.

Sodnica Kesslerjeva je razsodila, da ne more ukazati konca tega "bolečega in ponižujočega procesa", ki ga kot kršitev zdravstvene etike in človekovih pravic obsojajo med drugim ameriško zdravniško združenje ter Združeni narodi. Razlog je ta, da je ameriški kongres sodstvu prepovedal vpletanje v to, kar se dogaja v Guantanamu.

Vendar je sodnica dodala, da lahko zaplete reši predsednik Obama kot vrhovni poveljnik oboroženih sil ZDA. Pri tem je opozorila na njegov govor, v katerem je nakazal, da mu to kar se dogaja, ni najbolj všeč. Bela hiša poziva sodnice ni komentirala, Pentagon pa je ponovil, da to delajo iz človekoljubja, saj noče dovoliti samomorov ujetnikov.

Kesslerjeva je odločala v primeru tožbe 41-letnega državljana Sirije Džihada Ahmeda Mustafe Dijaba, ki je v Guantanamu že 11 let, pred štirimi leti pa je dobil zeleno luč za selitev v tujino, vendar ostaja na Kubi. Dijabova tožba je le ena od štirih podobnih, vendar šele prva z razpletom.