mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Ameriška podjetja se pripravljajo na izstop Grčije iz območja evra

Deli na:
Ameriška podjetja se pripravljajo na izstop Grčije iz območja evra

Foto: Reuters

Četudi si Grčija na vso moč prizadeva, da bi se izognila bankrotu, se ameriška podjetja že pripravljajo na scenarij, da ji to ne bo uspelo in bo kmalu prisiljena zapustiti območje evra, poroča ameriški časnik New York Times. Britanski Financial Times pa piše, da je za obstanek Grčije v evropski monetarni uniji le še 27 odstotkov Nemcev.

Ameriška investicijska banka Merrill Lynch je že preverila, kako bi v primeru vrnitve Grčije k drahmi in težav z dostopom do denarja polnila tovornjake z gotovino in jih pošiljala na grško mejo, da bi njeni komitenti v tej državi nemoteno izplačevali zaposlene in dobavitelje.

Priprave sta priznala tudi ameriška izdajatelja kreditnih kartic Mastercard in Visa. Podjetje Juniper Networks, ki izdeluje programsko opremo za internet, je pripravilo oceno krize območja evra in načrt za izpolnitev črnega scenarija, kemijski velikan FMC pa od grških strank zahteva vnaprejšnje plačilo. FMC se prav tako izogiba ohranjanju sredstev na računih v grških, italijanskih in španskih bankah.

Ameriški avtomobilski proizvajalec Ford je medtem oblikoval svoje računalniške sisteme, tako da bodo v podjetju takoj pripravljeni na novo grško valuto.

Nihče sicer ne pozna vseh možnih širših posledic grškega izstopa iz območja evra, velike ameriške banke in svetovalne družbe pa za svoje korporativne stranke kljub temu že pripravljajo nasvete, kako se pripraviti na takšen scenarij.


Ameriška banka JP Morgan Chase je že pripravila nove račune za peščico ameriških velikanov, rezervirane za novo grško drahmo ali druge valute, ki bi lahko v državah evropske monetarne unije zamenjale evro.

Banke in svetovalna podjetja sicer ne želijo razkriti imen klientov, za katere to počno. Prav tako o načrtih ukrepanja zaradi strahu, da bi to razjezilo njihove stranke v Evropi, ne želijo razpravljati velike družbe.

Sicer pa o za v Grčiji tako nezaželenem scenariju razmišljajo tudi centralne banke in nemško finančno ministrstvo, kjer pa so glede specifičnih načrtov še bolj skrivnostni.

Tudi v Evropi pa obstajajo podjetja, ki priprav na takšen razvoj dogodkov ne skrivajo. V Evropi sta letalska prevoznika Iberia Airlines in British Airways pojasnila, da pripravljata ukrepe ob morebitni opustitvi evra s strani Španije.

Da bi lahko Grčija zapustila evro, pa niso več le špekulacije, temveč ponekod tudi konkretne želje. Da bi se ta država vrnila k drahmi, si želi kar 54 odstotkov Nemcev, ki so sodelovali v raziskavi Fiancial Times/Harris. Raziskava je sicer zajela 1000 odraslih v Nemčiji, Italiji, Španiji in Veliki Britaniji.