Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Ameriška letalonosilka Nimitz pluje proti Rdečemu morju

Deli na:
Ameriška letalonosilka Nimitz pluje proti Rdečemu morju

Foto: Arhiv Reporterja

Ameriška letalonosilka z jedrskim orožjem Nimitz in druge ladje v njeni bojni skupini plujejo proti Rdečemu morju, kjer bodo, če bo to potrebno, pomagale v napadu proti Siriji, je po poročanju tujih medijev v nedeljo dejal eden od uradnikov ameriškega obrambnega ministrstva.

Bojna skupina, ki poleg letalonosilke Nimitz vključuje štiri rušilce in križarko, zaenkrat še ni prejela ukaza, naj se premakne na vzhod Sredozemlja, temveč se zaenkrat premika proti zahodu Arabskega morja, od koder bo, če bo potrebno, pot nadaljevala proti Sredozemlju, poroča makedonska tiskovna agencija Mia.

Letalonosilka Nimitz je bila pretekli mesec dni v Arabskem morju, kjer so njene bojna letala nadzirala zračni prostor nad Afganistanom, tam pa jo je zdaj zamenjala letalonosilka Harry S. Truman. Nimitz naj bi se vrnila v matično oporišče Everett v Washingtonu, a je zdaj dobila ukaz o premiku na zahod proti Rdečemu morju, je poročala ameriška televizija ABC.

"Skušamo omejiti njeno gibanje tako časovno kot prostorsko, tako da bomo lahko, če bo potrebno, takoj pripravljeni," je dejal drugi ameriški vojaški uradnik in ob tem opozoril, da se o možnem položaju letalonosilke v Sredozemlju še pogovarjajo.

Ameriška mornarica je pretekli teden podvojila svoje enote v vzhodnem Sredozemlju. Dvema rušilcema, ki običajno nadzorujeta regijo, so se pridružili še trije.



Rušilci imajo skupno 200 raketnih izstrelkov tomahawk, po besedah ameriških uradnikov pa bi lahko napad na Sirijo izvedli s polovico.

Rušilcem se je v vzhodnem Sredozemlju pridružila tudi bojna ladja San Antonio s 300 marinci in obsežno komunikacijsko opremo na krovu. San Antonio bi moral na misijo bolj proti zahodu, a je po ukazu vojaškega vrha spremenil svoje načrte.

Iz pristanišča v Združenih arabskih emiratih proti Rdečemu morju pluje tudi bojna ladja Kearsarge.

Ameriški predsednik Barack Obama je v soboto pred Belo hišo dejal, da bi ZDA morale vojaško ukrepati proti Siriji zaradi uporabe kemičnega orožja. Vendar pa se je obenem odločil, da bo za odobritev napada, v katerem bi sodelovalo pet rušilcev, zaprosil kongres.