Revija Reporter
Svet

Papež v Maroku pozval k verski svobodi

STA

31. mar. 2019 6:00

Deli na:

Kralj Mohamed in papež Frančišek sta pozdravljala zbrane ob cesti v Rabatu.

Reuters

Papež Frančišek je včeraj začel dvodnevni obisk v večinsko muslimanskem Maroku. Kmalu po prihodu v prestolnico Rabat je pred več tisoč ljudmi in kraljem Mohamedom VI. pozval k svobodi vesti in verski svobodi, da lahko vsakdo živi v skladu s svojim verskim prepričanjem.

"Svoboda vesti in verska svoboda - ki nista omejeni zgolj na bogoslužje, ampak morata vsakomur omogočiti življenje v skladu z njegovim verskim prepričanjem - sta neločljivo povezani s človeškim dostojanstvom," je povedal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Ta tema je sicer v Maroku še vedno zelo občutljiva. Maroški državni minister, pristojen za človekove pravice, islamist Mustapha Ramid tako na primer ocenjuje, da svoboda vesti predstavlja "grožnjo povezanosti Maroka".

Papež je medtem pozval tudi k boju proti fanatizmu in fundamentalizmu. "Pri tem je pomembna tudi ustrezna priprava verskih voditeljev, če želimo v srcu novih generacij obuditi resnični verski čut," je dodal.

Frančišek se je sešel tudi z maroškim kraljem Mohamedom VI, s katerim sta Jeruzalem označila za "skupno dediščino človeštva, še posebej vernikov treh monosteističnih religij - krščanstva, judovske vere in islama". V skupni izjavi, ki jo je objavil Vatikan, sta izpostavila še, da je treba zaščititi in spodbujati večverski značaj, duhovno dimenzijo ter kulturno identiteto Jeruzalema.

Po srečanju z maroškim kraljem je Frančišek obiskal inštitut, na katerem izobražujejo bodoče imame, pridigarje in pridigarke iz Maroka in tujine. Dejal je, da se veseli tega obiska, ki bo sploh prvi obisk kakega papeža na tovrstnem inštitutu.

V centru škofijske Karitas v Rabatu pa se je srečal tudi z migranti in jih nagovoril.

Obisk v Maroku bo papež sklenil v nedeljo, ko bo v velikem športnem kompleksu v Rabatu daroval mašo, na kateri pričakujejo okoli 10.000 ljudi. Tam je mašo leta 1985 daroval že papež Janez Pavel II., ki je kot prvi poglavar rimskokatoliške cerkve obiskal to državo na severu Afrike, kjer je 99 odstotkov prebivalcev muslimanov. V ospredju Frančiškovega obiska je verski dialog.