kitara Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Američani preizkušajo Peking z vojaškimi premiki proti spornim otokom

Deli na:
Američani preizkušajo Peking z vojaškimi premiki proti spornim otokom

Foto: Reuters

Ameriška vojska je v ponedeljek z dvema bombnikoma B-52 preletela otočje, ki mu Japonci pravijo Senkaku, Kitajci pa Diaoyu in nad katerim je Kitajska v soboto razglasila območje zračne obrambe, so včeraj sporočili iz Pentagona. Danes na sporno območje prihaja skupina ameriških in japonskih bojnih ladij na skupne pomorske in zračne vaje.

Japonska si otoke Senkaku, ki so sicer najbližje Tajvanu, lasti že vse od leta 1895. Kitajska je začela delati težave v zadnjih letih, gre pa za običajno tekmo med državama za naravne vire, saj je območje bogato z ribami in rudninami.

Kitajska je z razglasitvijo območja zračne obrambe nad širšim območjem Vzhodnokitajskega morja presenetila, vendar pa se Japonska ne pusti motiti. Pri tem ji ob strani stojijo ZDA, ki se sicer doslej v ta spor niso opazneje vpletale. A tovrstno prilaščanje zračnega prostora nad otočjem je bilo za ZDA očitno preveč in so napele mišice.

Ameriški obrambni minister Chuck Hagel je potezo Kitajske označil za destabilizacijski poskus spremembe statusa quo in zagotovil, da ga ZDA ne bodo upoštevale. To so sedaj dokazale s preletom dveh neoboroženih bombnikov, ki sta v ponedeljek poletela iz vojaške baze na otoku Guam in kasneje tam tudi znova pristala.

Polkovnik Steve Warren je v Washingtonu povedal, da je operacija potekala v skladu z običajnimi postopki, kar pomeni, da niso nikomur predložili načrta poleta, niso registrirali komunikacijskih frekvenc in niso nikogar v naprej po radiu obvestili, kdaj bosta letali preleteli otočje.

Pomorske in zračne vaje ameriške ter japonske mornarice z letalonosilko George Washington so bile medtem načrtovane že dolgo nazaj in obe državi vztrajata, da ne bosta upoštevali protestov Pekinga.