Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

MZ Podzemna zbiralnica 2 Svet24.si

Lične in za oko prijetne, a včasih tudi precej ...

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

klemen jaklic ustavno sodisce Reporter.si

Branilec Janeza Janše: takšne argumente najde ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

vladimir-tintor Njena.si

Zgodil se je preobrat, snema se 4. sezona Botrov

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Amazon je prodajal božične okraske z motivi iz Auschwitza

Deli na:
Amazon je prodajal božične okraske z motivi iz Auschwitza

Amazon je iz prodaje umaknil božične okraske z motivi iz nekdanjega koncentracijskega taborišča Auschwitz. K temu jih je spodbudil tvit muzeja Auschwitz, ki je spletno trgovino pozval k umiku "motečih in nespoštljivih" artiklov. Poleg obeskov za božično drevo so bili na voljo tudi odpirač za steklenice in podloga za miško s podobnimi motivi.

Na vseh spornih artiklih so bili upodobljeni prizori iz nekdanjega nacističnega taborišča smrti, kjer so med drugo svetovno vojno izvajali množične poboje. Med drugim so predmeti nosili podobe železniških tirov, ki vodijo do razvpitega vhoda v taborišče, ograje iz bodeče žice in stavb, v katerih so bile nastanjene žrtve, pretežno Judi.

Amazon je po tvitu tamkajšnjega muzeja sporočil, da je izdelke umaknil iz prodaje. "Vsi prodajalci morajo slediti našim smernicam glede prodaje in tisti, ki tega ne storijo, bodo deležni ukrepov, vključno z morebitno ukinitvijo njihovega računa," je po poročanju britanskega BBC še sporočilo podjetje.

Muzej se je po umiku izdelkov na Twitterju znova oglasil z zahvalo uporabnikom družbenih omrežij za njihovo "dejavnost in odziv", saj jih je več tisoč delilo njihov prvotni tvit.

A nedolgo zatem je muzej objavil nov tvit, češ da "na žalost še ni konec", saj je bila med drugim še vedno na prodaj podloga za računalniško miško s podobo tovornega vlaka, s katerim so v taborišče prevažali ljudi. V drugi spletni trgovini pa so kasneje našli tudi okraske za božično drevo s podobami iz taborišča.