Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Poljski predsednik ni prišel v Jeruzalem, organizatorje pa je obtožil izkrivljanja zgodovine

Deli na:
Poljski predsednik ni prišel v Jeruzalem, organizatorje pa je obtožil izkrivljanja zgodovine

Andrzej Duda - Foto: Reuters

Poljski predsednik Andrzej Duda je v Davosu dejal, da je storil prav, da se ni udeležil današnje spominske slovesnosti v Jeruzalemu ob 75. obletnici osvoboditve koncentracijskega taborišča Auschwitz, saj so organizatorji dogodka po njegovih besedah prikazali izkrivljeno različico zgodovine.

Duda se je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa s tem navezal na filme, ki so jih prikazali v okviru slovesnosti.

"Organizator, fundacija Mošeja Kantorja, je preprosto izkrivil zgodovino in v celoti izpustil sodelovanje naših vojakov v boju proti nacistični Nemčiji na glavnim frontah druge svetovne vojne," je ob robu Svetovnega gospodarskega foruma v Davosu dejal Duda. Dodal je, da to potrjuje pravilnost njegove odločitve, da ne gre na slovesnost.

"Ne bi smeli potrditi ponarejenega zgodovinskega sporočila. Moramo govoriti resnico in to glasno," je še dejal.


Na enem od zemljevidov v filmih, ki so jih prikazali na dogodku, je vzhodni del predvojne Poljske ločen od preostale države in nosi oznako Belorusija. Septembra 1939 je to ozemlja napadla takratna Sovjetska zveza, ki je bila takrat še zaveznica nacistične Nemčije.

Duda je udeležbo na spominskih slovesnosti v Jeruzalemu odpovedal, ker mu organizatorji niso omogočili, da bi imel na dogodku govor. V govoru se je želel odzvati na nedavne izjave ruskega predsednika Vladimirja Putina, ki je poskušal odgovornost za izbruh druge svetovne vojne naprtiti Poljski in namignil, da je ta država sokriva za holokavst.

Putin je bil sicer včeraj ob predsednikih Nemčije, Francije in Izraela eden glavnih govornikov na osrednji slovesnosti v Jeruzalemu.

Na Poljskem bodo osrednjo slovesnost na območju nekdanjega nacističnega uničevalnega taborišča Auschwitz-Birkenau, ki danes leži na območju Poljske, pripravili v ponedeljek, na dan, ko so vojaki rdeče armade nekdanje Sovjetske zveze pred 75. leti taborišče osvobodili. Poljska Putina na to slovesnost ni povabila.