pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janša: Strici iz ozadja še niso rekli zadnje

Deli na:
Janša: Strici iz ozadja še niso rekli zadnje

Foto: Primož Lavre

Janez Janša je prepričan, da "strici iz ozadja" še niso odnehali, je dejal v intervjuju za Radio Ognjišče. "Tako se je vladalo 70 let. Nekateri isti ljudje iz preteklih desetletij s patino neslavne preteklosti so še danes isti, ostale so tudi identične metode. Tega ne bo kar tako konec," pravi.

Danes podpisana koalicijska pogodba je najresnejši programski dokument, ki ga je katera koli koalicija doslej v Sloveniji izdelala, izpogajala in podpisala, je v pogovoru za Radio Ognjišče poudaril predsednik SDS Janez Janša. Zavzel se je zlasti za zagon gospodarstva, a opozoril, da bodo naslednji meseci za državo "najtežji čas po osamosvojitvi".

O današnjem nastopu predsednika republike Danila Türka je Janša povedal, da se mu zdi neprimerno novinarsko konferenco, na kateri za mandatarja Türk ni predlagal nikogar, izkoristiti "za napad na vlado, ki še ni nastala". Prav tako po oceni Janše to ni neka državniška gesta. Česar je obtožen sam, bi lahko obtožili kogar koli, je povedal o obtožnem predlogu v zadevi Patria.

Predstavniki koalicijskih partneric SDS, Liste Virant, DeSUS, SLS in NSi so se sicer že v preteklih dneh pogovarjali tudi z manjšinskima poslancema Laszlom Gönczem in Robertom Battellijem. Kot je pojasnil Janša, so že uskladili vsebino dogovora, ki bo predvidoma podpisan v četrtek.
 
Med programskimi prioritetami je zaustavitev "drsenja javnih financ v katastrofo". Ob nujno potrebnem rebalansu proračuna bo treba po besedah Janše popraviti cel paket zakonov in sprejeti nekatere zaveze, ki bodo dolgoročno stabilizirale slovenske javne finance. Bolj kot sama številka 800 milijonov evrov predvidnih privarčevanih sredstev, kar je za zdaj podatek iz delovnih dokumentov, pa je po besedah Janše pomembno zavedanje, "da lahko porabimo toliko, kolikor ustvarimo".
 
Pri tem koalicija ne želi zviševati davkov, pač pa začeti ustvarjati manevrski prostor za gospodarstvo. Pri svojih načrtih se opira na leto 2006, ko je bila po besedah Janše poraba osem milijard evrov, pa je Slovenija "normalno delovala". Če je država takrat prišla skozi, bi morala tudi v letu kriznih razmer, je pojasnil.
 
Janša je v pogovoru tudi napovedal, da bodo še pred prisego nove vlade socialnim partnerjem poslali "predlog medgeneracijskega in novega socialnega sporazuma", kjer bodo skušali predstaviti celotno sliko in ukrepe za stabilizacijo stanja in za to, da plače, pokojnine in standard ljudi v Sloveniji dolgoročno ne bodo ogroženi".
 
V odzivu na opozorila sindikatov, da nekatere rešitve v koalicijski pogodbi odpravljajo socialno državo, je Janša poudaril, da koalicija predvideva ravno ohranitev socialne države. Gre za projekcijo socialno-tržne ekonomije, kjer "se zavedamo, da je najboljša socialna politika ustvarjanje novih delovnih mest".
 
Janša se je dotaknil tudi dolžniške krize v evrskem območju. Poudaril je, da je odveč bojazen, da bi evro kar propadel. "Za krepitev valute in stabilizacijo je nujno potrebna večja usklajenost fiskalnih politik držav članic evroobmočja. Nujno je, da se držimo pravil," je pojasnil.
 
Milana Zvera je ocenil kot kredibilnega kandidata za prihodnjega predsednika republike, ki bi bil sposoben združevalne politike in ki lahko zagovarja obči in ne dnevni politični interes. "Je tudi kandidat, ki lahko povrne moralno avtoriteto tej funkciji," je poudaril.