Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Alina Kabajeva na čelu ruskih medijev

Deli na:
Alina Kabajeva na čelu ruskih medijev

Foto: Reuters

Nekdanja šampionka v ritmični gimnastiki Rusinja Alina Kabajeva, od leta 2007 članica ruske dume, o kateri krožijo govorice, da je že vrsto let intimna prijateljica ruskega predsednika Vladimirja Putina, je postala nova vodja močne medijske skupine, naklonjene vladajoči stranki. Kabajeva je ena najuspešnejših ritmičark vseh časov.

Enaintridesetletna ruska ritmičarka je v ponedeljek po sedmih letih odstopila s poslanskega položaja v vladajoči ruski stranki Enotni Rusiji, ne da bi navedla razloge za svojo odločitev, zdaj pa so v nacionalni medijski skupini NMG potrdili, da je Kabajeva postala nova predsednica uprave.

Skupina NMG je bila ustanovljena leta 2008 med veliko spojitvijo podjetij, eden od ustanoviteljev je milijarder Jurij Kovalčuk, ki je tudi predsednik ruske banke Bank Rosija. Po poročanju iz Bruslja ima skupina NMG pod nadzorom "vse televizijske postaje v Rusiji, ki podpirajo rusko vlado in tudi njegovo politiko pri destabilizaciji Ukrajine".

Kabajeva, ki je končala študij športnega managementa in je imela nekoč na televizijskih programih Ren TV in Kanal 5 svojo oddajo, bo na položaju predsednice uprave NMG zamenjala Kovalčukovega nečaka, Kirila Kovalčuka. V poslovnem dnevniku Vedomosti so že zapisali, da razen epizode z vodenjem pogovorne oddaje nima nobenih drugih izkušenj z mediji.

Leta 2008 je ruski časnik Moskovskij korespondent zapisal, da se je Putin na skrivaj ločil od svoje žene Ljudmile in se namerava poročiti s Kabajevo. Tako Putin kot Kabajeva sta takrat ogorčeno zanikala novico. Časnik pa je kmalu po tej objavi prenehal obstajati. A govorica ni umrla, še posebej jo je podžgala lanska ločitev Putina.

Kabajeva, ki je v ritmični gimnastiki velika zvezdnica, saj je osvojila dve olimpijski kolajni, zlato leta 2004 v Atenah in srebro štiri leta prej v Sydneyju, 14 naslovov svetovne prvakinje in 15 naslovov evropske prvakinje, je velikokrat obiskala in nastopala tudi v Ljubljani. Večkrat je tekmovala na turnirju MTM Narodni dom v organizaciji ljubljanskega kluba za ritmično gimnastiko Narodni dom; prvič leta 1996 še kot mladinka, na zadnje pa je na Galjevici nastopila leta 2003 na vrhuncu kariere.

Ruska zvezdnica, ki ima sina in hčerko, katerih oče uradno ni znan, je bila tudi ena od šestih nosilcev olimpijske bakle na uvodni slovesnosti zimskih olimpijskih iger v Sočiju.