pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Brigita Langerholc Njena.si

Brigita Langerholc se je z družino preselila na ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Putin: Okrevanje ruskega gospodarstva najpozneje v dveh letih

Deli na:
Putin: Okrevanje ruskega gospodarstva najpozneje v dveh letih

Foto: Reuters

Rusko gospodarstvo bo trenutno krizo prebrodilo najpozneje v dveh letih, je na današnji novinarski konferenci napovedal ruski predsednik Vladimir Putin. Sicer pa je rusko centralno banko in vlado Putin pohvalil, češ da sta ob zlomu rublja ta teden "sprejemali prave odločitve", poročajo tuje tiskovne agencije.

Putin je danes skušal pomiriti zaskrbljenost zaradi najhujše finančne krize pod njegovo 15-letno vladavino. Tudi "pod najbolj neugodnimi pogoji lahko takšna situacija traja največ dve leti", njegove besede povzema francoska tiskovna agencija AFP. "Izboljšanje bi lahko nastopilo tudi hitreje," je ob tem poudaril.

Ruski predsednik je na tradicionalni veliki letni novinarski konferenci svoji državi za letošnje leto napovedal 0,6-odstotno gospodarsko rast, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Sicer pa Putin Ruse opozarja, da bi lahko rubelj ob morebitnih nadaljnjih padcih cen nafte še dodatno izgubljal. Tako so možni tudi posegi v proračun, čeprav predsednik obljublja, da bo država spoštovala vse svoje socialne obveznosti. V danih okoliščinah se bo država osredotočila na "pomoč tistim ljudem, ki jo najbolj potrebujejo".

Putin spominja, da Rusija razpolaga z zadostnimi rezervami. Zgolj devizne rezerve znašajo okoli 419 milijard dolarjev (340 milijard evrov). Ukrepi centralne banke in vlade ob zlomu rublja ta teden pa so bili po mnenju predsednika ustrezni, čeprav so morda prišli nekoliko pozno.

Rubelj po njegovem čuti vplive "zunanjih dejavnikov", še posebej nižjih cen nafte. Ruski predsednik je ob tem obljubil zmanjšanje odvisnosti ruskega proračuna od naftnih prihodkov. "Sicer zadeva ne bo funkcionirala," je menil.

Je pa Putin zanikal večji vpliv zahodnih sankcij zaradi dogajanja v Ukrajini na trenutno krizo. "25 odstotkov, morda 30 odstotkov je zaradi sankcij," je dejal.

Kot je poudaril, ruska težka gospodarska situacija ni plačilo za priključitev Krima, ampak je "plačilo za našo željo po samoohranitvi nas kot naroda, kot civilizacije, kot države".