profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

dino-in-hrvoje, skrito-v-raju Njena.si

Ste prepoznali drugačno igro Hrvoja in Dina?

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Afganistanske sile po ugotovitvah ZN nadaljujejo z mučenjem zapornikov

Deli na:
Afganistanske sile po ugotovitvah ZN nadaljujejo z mučenjem zapornikov

Foto: Reuters

Afganistanska policija v zaporih nadaljuje z mučenjem domnevnih upornikov, pri čemer se med drugim poslužuje udarcev in električnih šokov, ugotavljajo Združeni narodi. Poročilo je organizacija objavila v obdobju, ko si Kabul kljub zaskrbljenosti Natovih sil prizadeva prevzeti popoln nadzor nad zapori in zaporniki.

Kot piše v poročilu, ki sledi podobnim ugotovitvam ZN izpred dobrega leta dni, ostale oblike mučenja vključujejo obešanje osumljencev za zapestja in grožnje s spolnim nasiljem. Številni izmed tistih, iz katerih so z mučenjem izsilili priznanja, so bili mlajši od 18 let, ugotavlja v nedeljo objavljeno poročilo, ki ga povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Mednarodne sile pod poveljstvom Nata Isaf so zaradi poročil o mučenju oktobra lani že drugič začasno ustavile predajo zapornikov afganistanskim oblastem. Med drugim so jih predajali le še nekaterim afganistanskim zaporom in poleg tega še okrepili nadzor, piše poročilo misije ZN v Afganistanu.

Afganistanski predsednik Hamid Karzaj si po drugi strani močno prizadeva za popoln prenos nadzora nad zaporniki v roke afganistanskih oblasti, saj naj bi pri tem šlo za vprašanje suverenosti. Novembra lani je ZDA obtožil, da so s tem, ko niso hotele več kot 3000 zapornikov v zaporu Bagram predati pod afganistanski nadzor, kršile medsebojni dogovor.



Karzajev tiskovni predstavnik je danes priznal, da morda res obstajajo primeri zlorabe, a ostro zanikal, da bi bilo mučenje vladna politika. Afganistanska vlada jemlje ugotovitve poročila ZN "zelo resno" in so že začeli preiskovati nekatere v njem omenjene primere, kljub temu pa se sprašujejo o "motivih za poročilom", je dejal.

ZN je poročilo objavil v obdobju, ko se Washington in Kabul dogovarjata o sodelovanju po letu 2014, ko se bodo iz države dokončno umaknile mednarodne sile. V ospredju je vprašanje o nadaljnji prisotnosti ameriških vojakov v državi. Poleg nadzora nad zaporniki pa je kamen spotike v pogajanjih tudi vprašanje imunitete za ameriške vojake pred pregonom na lokalnih sodiščih.

Ameriški predsednik Barack Obama je namreč opozoril, da po letu 2014 v Afganistanu ne bo ostal noben ameriški vojak, če ne bodo dobili imunitete. Karzaj je nato napovedal, da bodo o tem odločali afganistanski plemenski voditelji.