Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Afera maske: poslancem koalicije bodo omejili postranske zaslužke

Deli na:
Afera maske: poslancem koalicije bodo omejili postranske zaslužke

Fotografija je simbolična - Foto: Profimedia

Vladajoče nemške stranke, sestrski CDU in CSU ter socialdemokrati (SPD), so se po aferi z maskami, v katero so bili vpleteni poslanci krščanske unije, dogovorile o zaostritvi pravil za poslance. Ti bodo morali v prihodnje prijavljati tudi nižje obstranske zaslužke.

V okviru novih pravil bodo morali poslanci objaviti točen znesek dodatnih zaslužkov. Po novem bodo morali prijaviti primere, ko bodo z dodatnimi dejavnostmi v enem mesecu zaslužili več kot 1000 evrov oz. 3000 evrov v enem letu, poročajo tuje tiskovne agencije.

V okviru predlogov bi prepovedali tudi lobiranje poslancev v imenu tretjih oseb ali prejemanje plačila za govore v vlogi poslanca.

Vodje poslanskih skupin CDU in SPD, Ralph Brinkhaus in Rolf Mützenich sta izrazila podporo pravilom. Med drugim upata, da bodo s tem preprečili korupcijo v parlamentu in obnovili zaupanje državljanov v politike.


Poslanci CDU/CSU in SPD so se o tem dogovorili v četrtek, potem ko se je bilo zaradi afere z maskami več poslancev CDU in CSU primoranih odpovedati svojemu mandatu.

Afera je močno načela podporo CDU in bavarske CSU. Glede na anketo televizije ZDF konservativno unijo podpora le 27 odstotkov vprašanih, kar je pet odstotnih točk manj kot na zadnjih volitvah leta 2017.

"To je bil slab teden za CDU/CSU," je povedal vodja bavarske CSU Markus Söder. "Spet se moramo naučiti boriti," je poudaril eden od vidnejših kandidatov za kanclerskega kandidata unije na volitvah.

Stranka CDU je sicer nedavno utrpela ne le poraz, ampak tudi rekordno slab rezultat na volitvah v zveznih deželah Baden-Württemberg in Porenje-Pfalška. Potem ko so Nemci vodenje kanclerke Angele Merkel v času pandemije dolgo časa ocenjevali kot dobro in ji je rasla podpora, se v zadnjem času med njimi krepi nezadovoljstvo - predvsem zaradi počasnega cepljenja proti covidu-19 in podaljševanja strogih ukrepov za zajezitev epidemije, ki ne prinašajo želenih učinkov. Poleg tega je unijo prizadela še afera glede nabave zaščitnih mask, v katero je vpletenih več njenih vidnih članov, pojavili pa so se še dodatni očitki lobiranja.