reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

350 dodatnih zaposlitev za predsedovanje Slovenije EU: kdo vse bo dobil novo službo

Deli na:
350 dodatnih zaposlitev za predsedovanje Slovenije EU: kdo vse bo dobil novo službo

Prvo predsedovanje Slovenije Svetu EU je bilo v prvi polovici 2008, ko je bila na oblasti prva Janševa vlada - Foto: Bobo

Predsedovanje Svetu EU v drugi polovici 2021 bo Slovenijo po prvih ocenah stalo okoli 80 milijonov evrov. To bo že drugo predsedovanje, prvo je bilo v prvi polovici 2008.

Slovenija bo v drugi polovici prihodnjega leta ponovno predsedovala EU. Kdo bo takrat na čelu slovenske vlade in posledično Sveta EU, še ni jasno. Jasno pa je, da bodo za predsedovanje potrebni dodatni ljudje. 350 jih bo treba zaposliti. Do danes so jih zaposlili 108. Javnih uslužbencev, ki že zdaj delajo v javni upravi med temi 350, ki bodo dobili službe za določen čas, ne bo.

Bodo pa morali vsi ti, ki so že zdaj zaposleni v javni upravi, »opraviti največji delež nalog v okviru predsedovanja. Sicer je predvideno, da bo v okviru priprav in izvedbe predsedovanja sodelovalo okoli 1400 javnih uslužbencev,« pojasnjujejo v vladnem uradu za komuniciranje.

Na razpise za ta delovna mesta se je prijavilo do zdaj več kot 1300 ljudi. Od teh so na pogovore povabili več kot 400 prijavljenih. Pogovori še potekajo. Preverjali so različna znanja za različne tipe zaposlitev, poudarjajo v vladi.

»Vsi kandidati, ki so povabljeni na pogovore, odgovarjajo na tri sklope vprašanj. Za dva sklopa, poznavanje sistema delovanja državne uprave in institucionalnega sistema EU ter pričakovane lastnosti kandidata, dobijo vsi kandidati ista vprašanja. Tretji sklop se nanaša na preverjanje poznavanja konkretnega delovnega/vsebinskega področja, zato se vprašanja spreminjajo glede na področje, za katerega so kandidati izrazili interes oz. izkazujejo kompetence. Preverja se tudi znanje tujega jezika (angleščina/francoščina).«

Delo bo potekalo tako v Sloveniji kot v Bruslju oziroma na diplomatskih predstavništvih. V Sloveniji naj bi za potrebe predsedovanja od 350 novih ljudi potrebovali 207 zaposlenih, na Stalnem predstavništvu RS pri EU 119 in na drugih diplomatsko-konzularnih predstavništvih 24. 

Najnižjo plačo bodo v tem primeru, ko gre za predsedovanje Svetu EU, dobili tisti, ki bodo zaposleni na mesto svetovalca. Osnova je pri 1373,40 evra. Najvišja plača za svetovalca pa dobrih 1500 evrov. Višji svetovalec si lahko obeta med 1600 in 1950 evri mesečno. Položaj podsekretarja pa na mesec že prinese skoraj 2200 evrov. Plača sekretarja bo 2473 evrov.

Poleg možnosti kasnejše zaposlitve za nedoločen čas je pri delovnih mestih za čas predsedovanja motiv za nekatere tudi stalni prihodek. Plače so seveda različne. »Plača v državni upravi je določena glede na delovno mesto, za katerega oseba sklene pogodbo o zaposlitvi.

Osnovna plača je določena z vrednostjo plačnega razreda, v katerega je delovno mesto uvrščeno v kolektivni pogodbi, k temu pa pripada še dodatek za delovno dobo 0,33 odstotka za vsako zaključeno leto delovne dobe,« pravijo v vladi. Konkretna plača je torej odvisna od delovnega mesta, ki bo določeno v sistemizaciji in za katerega bo kandidat sklenil pogodbo o zaposlitvi. Praviloma se kandidat ob zaposlitvi uvrsti v osnovni plačni razred delovnega mesta oziroma naziva, za katerega sklene pogodbo o zaposlitvi.

Najnižjo plačo bodo v tem primeru, ko gre za predsedovanje Svetu EU, dobili tisti, ki bodo zaposleni na mesto svetovalca. Osnova je pri 1373,40 evra. Najvišja plača za svetovalca pa dobrih 1500 evrov. Višji svetovalec si lahko obeta med 1600 in 1950 evri mesečno. Položaj podsekretarja pa na mesec že prinese skoraj 2200 evrov. Plača sekretarja bo 2473 evrov.

Razlogov za prijave na ta delovna mesta je torej več kot dovolj. Sicer bo Slovenijo predsedovanje po prvih ocenah stalo okoli 80 milijonov evrov. Toliko denarja so za to tudi zagotovili v proračunu. Prvo predsedovanje je slovenske davkoplačevalce stalo 62,3 milijona evrov.