testenine črvi odpoklic Svet24.si

Odpoklic izdelka: Na trgovskih policah so se ...

jasna-kuljaj Svet24.si

Jasna Kuljaj sprejela novo vlogo programske ...

repolusk1 Necenzurirano

Ovadena županja, ki je po ovinkih prišla do ...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

dejan dogaja1 Njena.si

Dejan Dogaja in Kiara Haas: Ljubezen jima daje ...

doncic Ekipa24.si

Prihajajo Luka 3! Dončić bo kmalu predstavil ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

15 mesecev pogojno za Hrvata, ki je v Pliberku izvedel ustaški pozdrav

Deli na:
15 mesecev pogojno za Hrvata, ki je v Pliberku izvedel ustaški pozdrav

Letošnja slovesnost v Pliberku. - Foto: STA

Deželno sodišče v Celovcu je 51-letnega Hrvata danes obsodilo na pogojno kazen 15 mesecev zapora, ker je na spominski slovesnosti v Pliberku 12. maja izvedel nacistični pozdrav. To je prva kazen v povezavi z letošnjim shodom Hrvatov v spomin na žrtve povojnih pobojev, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Obdolženec je dejanje priznal in se zagovarjal, da je bil pijan. Ko so ga avstrijski policisti prijeli, je alkotest pokazal, da ima v krvi 1,2 promila alkohola, navaja APA.

Ko je videl hrvaško zastavo z medvojnim simbolom hrvaških oboroženih sil v BiH, ki je sicer podobna zastavi nekdanje ustaške Neodvisne države Hrvaške (NDH), je dvignil roko v pozdrav in zaklical ustaško geslo "za dom spremni", je povedal.

Pojasnil je še, da je na slovesnost v Pliberk prišel, ker so ga k temu pregovorili prijatelji. Čeprav sta bila njegova ded in stric ustaša, pa sam ni privrženec njihovega izročila in mu je za dejanje, ki ga je storil, žal, se je še zagovarjal.

Tožilstvo je poudarilo, da so bili ustaši med drugo svetovno vojno kvizlinški zavezniki nacističnega Tretjega rajha pod vodstvom Adolfa Hitlerja in fašistične Italije pod vodstvom Benita Mussolinija. In kljub priznanju je za obdolženega zahtevalo strožjo kazen od minimalne, ki predvideva leto zaporne kazni.

Obramba je na drugi strani opozorila, da je bil moški pijan. Poleg tega je preživel več kot mesec dni v preiskovalnem zaporu in je lekcijo že doživel, je dejala odvetnica Ksenija Omatova.


Sodišče se je na koncu odločilo za izrek pogojne zaporne kazni za 15 mesecev. Sodba sicer še ni pravnomočna, še poroča APA.

Sodišče se je za milejšo kazen odločilo, ker moški še ni bil kaznovan in ker je dejanje priznal. Kot olajševalno okoliščino mu je štelo tudi alkoholiziranost, kot oteževalno pa, da je dejanje storil na javni prireditvi. Ker pa je že prebil mesec dni v preiskovalnem zaporu, dodatni zapor po mnenju sodišča ni potreben, je razložila predsedujoča sodnemu senatu Michaela Sanin.

Tradicionalna Pliberška slovesnost poteka v spomin na 15. maj 1945, ko so pripadniki zavezniških sil jugoslovanskim partizanom izročili več deset tisoč poraženih hrvaških vojakov, ustašev in domobrancev. Po navedbah hrvaških virov se je zavezniškim silam predalo približno 95.000 ljudi, večinoma vojakov.

Pri Pliberku je bil ustreljen manjši del hrvaških vojakov, ostale so v t. i. kolonah smrti prisilili v pešačenje po krajih takratne Jugoslavije. Pri tem je več kot polovica ujetnikov umrla ali so bili ubiti, tudi na območju Slovenije.

Omenjene dogodke na Hrvaškem imenujejo križev pot, v Pliberk pa se vsako leto zgrinjajo kolone Hrvatov. Običajno je na tej slovesnosti videti številne simbole ustaške NDH in poveličevanje ustašev. V Avstriji je poveličevanje nacizma z zakonom prepovedano, vendar pa se je država šele letos odločila za rigorozno ukrepanje proti vsem, ki bi si drznili kršiti zakon.

Letošnje slovesnosti se je zato udeležilo manj ljudi kot prejšnja leta, vendar so jih še vedno našteli okoli 10.000. Slovesnost je potekala mirno in brez kakih večjih incidentov. Vseeno je bilo tedaj prijetih sedem oseb, in sicer šest hrvaških državljanov in eden slovenski, je tedaj sporočila avstrijska policija.