Revija Reporter
Svet

Savdska Arabija odpravila smrtno kazen za mladoletnike

STA

27. apr. 2020 12:58 Osveženo: 13:00 / 27. 4. 2020

Deli na:

Fotografija je simbolična.

arhiv Reporterja

Savdska Arabija, ki sodi med države z največ izvedenimi smrtnimi kaznimi na svetu, je v okviru pravosodnih reform odpravila smrtno kazen za mladoletnike.

S kraljevim odlokom so prepovedali obsodbe mladoletnikov na smrtno kazen in izvršitev smrtnih kazni za obsojence, ki so zločine izvedli kot mladoletni. Namesto tega bodo obsojeni na največ deset let zapora v zaporih za mladoletne, je v nedeljo zvečer sporočil predsednik državne komisije za človekove pravice Avad Alavad.

Dodal je, da odlok prispeva k vzpostavitvi sodobnega kazenskega zakonika, in napovedal nove reforme, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V soboto je kraljevina sporočila, da bodo ukinili kaznovanje z bičanjem in ga nadomestili z zapornimi kaznimi ali globami.

Mednarodna nevladna organizacija za človekove pravice Amnesty International Savdsko Arabijo, za Iranom in Kitajsko, uvršča med države z največ izvedenimi smrtnimi kaznimi na svetu. Po njenih podatkih so lani v Savdski Arabiji usmrtili rekordnih 184 obsojencev, med njimi vsaj enega, ki je zločin storil kot mladoletnik, navaja Deutsche Welle na svoji spletni strani. Večinoma pa so bili obsojeni zaradi umorov in z mamili povezanih zločinov, navaja dpa.

Smrtna kazen za mlajše od 18 let je sicer v nasprotju s konvencijo Združenih narodov o otrokovih pravicah, ki jo je ratificirala tudi Savdska Arabija.

Amnesty International sicer opozarja tudi, da kraljevina smrtno kazen vse pogosteje uporablja tudi kot orožje proti oporečnikom iz vrst šiitske manjšine, še navaja dpa.