Revija Reporter
Slovenija

Italijanskega roparja sežanske banke pozivajo, naj gre v zapor

STA

22. avg. 2018 10:14 Osveženo: 10:16 / 22. 8. 2018

Deli na:

Fotografija je simbolična.

Thinkstock

Višje sodišče je pred kratkim potrdilo sodbo koprskega okrožnega sodišča, ki je enemu od štirih roparjev banke v Sežani Cesareju Ghilardiju izreklo kazen tri leta in enajst mesecev zapora ter denarno kazen v višini 7500 evrov. Po poročanju današnjih Primorskih novic je okrožno sodišče pred kratkim Italijana pozvalo na prestajanje kazni.

V slovenskem zaporu bi se moral Italijan javiti oktobra, lahko pa bi zaprosil, da kazen odsluži tudi v domovini, pišejo Primorske novice. Doslej je v priporu in hišnem priporu preživel že približno 19 mesecev.

Na sodbo sta se pritožila tako državna tožilka Anja Štrovs, ki je v zaključni besedi predlagala senatu, da Ghilardija obsodi na štiri leta in devet mesecev zapora, kot tudi Ghilardijev zagovornik Janez Starman, ki je tudi na koncu sojenja vztrajal, da je Ghilardi nedolžen. Višji sodniki pa so po poročanju časnika obe pritožbi zavrnili in potrdili prvotno sodbo.

S senatom koprskega okrožnega sodišča so se višji sodniki strinjali, da obtoženega s kaznivim dejanjem povezuje večje število medsebojno povezanih in dopolnjujočih se dokazov z veliko dokazno vrednostjo. Zato je po njihovem mnenju senat pravilno in popolno ugotovil dejansko stanje ter obtoženemu izrekel ustrezno kazen.

Kljub temu, da je po odločitvi višjega sodišča sodba postala pravnomočna, se bo s primerom ukvarjalo tudi vrhovno sodišče. Italijanova obramba je namreč sredi julija vložila zahtevo za varstvo zakonitosti.

Pri oboroženem ropu banke v Sežani septembra 2012 so štirje roparji odnesli za več kot 280.000 evrov gotovine. Za omenjeni rop je sodišče že pravnomočno obsodilo Ruggera Marcasolija in Maria Bonaldo, še enega sostorilca pa do zdaj niso identificirali.

Koprski kriminalisti so slabo leto po ropu na parkirišču v Kopru najprej aretirali Bonaldo in Marcassolija. Za tretjim roparjem, Cesarejem Ghilardijem, je koprsko sodišče razpisalo evropski priporni nalog, na podlagi katerega so ga poleti 2015 aretirali v Švici in konec leta nato izročili Sloveniji.