nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Tina Gaber in Robert Golob, Drama Njena.si

Takšen dopust sta si privoščila Tina Gaber in ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

12 žrtev strelskega napada v Washingtonu

Deli na:
12 žrtev strelskega napada v Washingtonu

Foto: Reuters

Strelca, ki je danes zjutraj v administrativnem središču ameriške mornarice Navy Yard v jugovzhodnem predelu ameriške prestolnice začel streljati na zaposlene, je policija ubila. Kot so medtem potrdile oblasti, je bilo v strelskem napadu, v katerem sta morda sodelovala še dva napadalca, vsega skupaj ubitih 13 ljudi.

Župan Washingtona Vincent Gray je na novinarski konferenci dejal, da je bilo smrtnih žrtev 12, kasneje pa je dodal, da je vključno s strelcem, smrtnih žrtev 13. Poveljnica washingtonske policije Cathy Lanier je na novinarski konferenci potrdila smrt enega od strelcev ter dodala, da iščejo še dva moška, ki sta bila morda prav tako vpletena v napad. Natančnih podatkov o številu ranjenih še ni.

Policija je kasneje sporočila, da so enega od dveh osumljencev našli, identificirali in ugotovili, da ni vpleten. Ameriška mornarica in zvezna policija FBI sta potrdila, da je bil ubiti strelec 34-letni temnopolti Aaron Alexis iz Teksasa, ki je od leta 2007 do leta 2011 delal za vojsko v oporišču Fort Worth v Teksasu.

Alexis je bil septembra 2010 aretiran, vendar izpuščen. Soseda iz zgornjega stanovanja v bloku, ga je obtožila, da je streljal skozi strop. Menda se je večkrat pritožil na hrup. Po aretaciji je zanikal krivdo in dejal, da je čistil pištolo, ki se je sama sprožila. Zaradi pomanjkanja nasprotnih dokazov so ga izpustili.



Motiv za napad v Washingtonu še ni znan. Policija še vedno išče moškega, ki bi lahko bil vpleten v napad skupaj z Alexisom. Lanierjeva je prebivalce prestolnice naprosila, naj ostanejo doma ali na delovnem mestu in se ne približujejo območju napada, dokler poteka iskanje osumljenca.

Streljanje, do katerega je prišlo zjutraj po lokalnem času, je povzročilo velik preplah in oblasti so v okolici iz previdnosti zaprle šest šol, nekaj zgradb, policija pa je blokirala dostope do kompleksa Navy Yard in preletavala območje s helikopterji. Mobilizirane so bile tudi posebne policijske enote in sicer so jih za vsak primer poslali tudi v ameriški kongres. Za kratek čas so ustavili tudi promet na letališču Ronald Reagan.

V mornariškem kompleksu Navy Yard dela okrog 3000 ljudi. Gre za sedež mornariškega poveljstva za pomorske sisteme, ki je zadolženo za gradnje, nakupe in vzdrževanja vojaških plovil od ladij do podmornic. Na dogajanje se je odzval tudi predsednik ZDA Barack Obama, ki je povedal, da delajo vse kar lahko, da bi kaznovali odgovorne za še enega v vrsti strelskih pohodov v ZDA.