nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

ZZR: Sodišče naj nemudoma odloči o odložitvi prestajanja kazni zapora za Janšo

Deli na:
ZZR: Sodišče naj nemudoma odloči o odložitvi prestajanja kazni zapora za Janšo

Foto: Bobo

"Ker iz dostopnih podatkov izhaja, da prihaja do zavlačevanja pri pošiljanju spisa z zahtevo za varstvo zakonitosti na Vrhovno sodišče, opozarjamo, da ima sodišče prve stopnje vse možnosti, da odloči o zadržanju izvršitve kazni zapora, če spisa ni poslalo pravočasno na Vrhovno sodišče," pravijo v Odboru za preprečevanje zlorab v pravosodju pri Zbor za republiko (ZZR).

Objavljamo izjavo odbora:

Odbor za preprečevanje zlorab v pravosodju je že izrazil svojo zaskrbljenost, ker ob očitni kršitvi človekovih pravic in poštenega postopka v zadevi Patria še ni prišlo do vsebinske odločitve Ustavnega sodišča RS. Zaskrbljenost pa izražamo tudi, ker nobeno od sodišč ni odločilo o odložitvi prestajanja kazni zapora. Še več, spis Okrajnega sodišča v Ljubljani, sploh še ni bil poslan na Vrhovno sodišče RS, kot slišimo iz nekih birokratskih razlogov. Ob tem pa so nam znani primeri, ko je sodišče prve stopnje ob vložitvi zahteve za varstvo zakonitosti odločilo, da se izvajanje kazni zapora odloži do odločitve Vrhovnega sodišča RS o zahtevi za varstvo zakonitosti (zadnji nam znan primer takšne odločitve je bil 5. maja 2014). Ne nazadnje Okrajnemu sodišču to nalaga tudi tretji odstavek 422. člena Zakona o kazenskemu postopku, ki omogoča, da sodišče prve stopnje glede na vsebino zahteve za varstvo zakonitosti odredi, da se odložitev pravnomočne sodne odločbe odloži ali prekine.
 
Ker iz dostopnih podatkov izhaja, da prihaja do zavlačevanja pri pošiljanju spisa z zahtevo za varstvo zakonitosti na Vrhovno sodišče, opozarjamo, da ima sodišče prve stopnje vse možnosti, da odloči o zadržanju izvršitve kazni zapora, če spisa ni poslalo pravočasno na Vrhovno sodišče. Pri tem opozarjamo na znano dejstvo, da je vodja opozicije pozvan, da pride na prestajanje kazni 20. junija 2014 in na to, da je poseg v osebno svobodo eden najhujših posegov v človekove pravice, katerega škodljivih posledic ni mogoče popraviti. Opozarjamo tudi na odgovornost vseh tistih, ki o odložitvi ne bi pravočasno odločili, za stroške, ki bodo nastali z morebitno odškodnino za neupravičen odvzem prostosti.
 
Zato pričakujemo, da sodišče nemudoma odloči o odložitvi prestajanja kazni zapora za Janeza Janšo. Glede na razloge, ki jih je v tej zadevi ob svoji odločitvi navedlo Ustavno sodišče RS, je to tudi dolžnost sodišča.

Odbor za preprečevanje zlorab v pravosodju